promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
4 év a háború poklában: a férfi arca úgy néz ki, mintha 30 évet öregedett volna - fotó
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Szerinted hány éves volt, amikor bevonult?

Az Andrei Pozdeev Múzeumban különleges leletet őriznek a második világháborúból, egy katonáról készült képsorozatot, amelyben van fotó róla akkor, amikor bevonult, és van utána is, amikor vége lett a háborúnak, és hazatért.

A két kép között elképesztő a különbség.

Miközben 1941 és 1945 között hivatalosan csak négy év telt el, a katona arcáról azt olvasnánk le, hogy legalább harminc évig volt távol. Az első kép boldogan figyel rád, míg a második a távolba mered, megtörten néz át rajtad.

Ráncokkal teli az arc, fáradt és zaklatott tekintet.

A képen szereplő fiatalember Evgeny Stepanovich Kobytev 1910. december 25-én született, így 1941-ben, mikor elvitték a szovjet hadseregbe, csupán 31 éves volt, mikor hazatért, pedig még mindig csak 35.

A képeken viszont úgy tűnik, mintha közelebb lenne a hatvanhoz.

Tanárként dolgozott, illetve több művészeti sulit is elvégzett, mikor karrierjét kettévágta a háború. A katona valószínűleg poszt-traumás stresszben szenvedett, vagyis már ennek a kezdeti jelei jelentkeztek rajta, amikor a második kép készült róla.

A semmibe meredő, üveges tekintet az első komoly jele az efféle betegségnek.

A háborús apokalipszis átélésének, és az efféle tekintet ikonikus ábrázolása a 2000 yardos tekintet, Thomas Lea alkotása a vietnámi háború poklából, egy tengerészgyalogosról, aki olyan dolgokat látott, amilyeneket mi valószínűleg sosem fogunk.

(via Rarehistoricalphotos.com)

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás