promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mi történne, ha 100 évnyi pihenő után napjainkban ébredne valaki? – kritika
Borítókép:  Seth Rogen az An American Pickle című filmben / imdb.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Seth Rogen most olyan emberről készített filmet, aki nagyjából egy évszázadon keresztül konzerválva volt egy uborka üzemben, és mikor felébred, a modern időkben kell helytállnia. Minden adott egy zseniális alkotáshoz, a készítők mégis csúnyán elejtették a koviubit.

Az An American Pickle című alkotás írója, Simon Rich egy elég érdekes alapötlettel állt elő, hiszen mindig izgalmas látni, hogy vajon mit szólnának a mi világunkhoz azok, akik több évtizeddel előttünk éltek. Ami nekünk hétköznapi, az számukra elképzelhetetlen lehetett, ráadásul az értékrendek is úgy megváltoztak az utóbbi időben, hogy kifejezetten tanulságos lehet pár dologról egy ilyen „időutazó” véleménye, szóval végtelen lehetőség van a témában.

De egy zseniális társadalomkritika helyett kaptunk egy maximum közepes filmet a vallásról, családról, miközben nem csupán egy, hanem két pocsék Seth Rogen alakítással szúrják ki a szemünket.

Pedig tényleg hatalmas potenciál volt ebben a műben, de sajnos a rendező, Brandon Trost mindent megtett azért, hogy elgáncsolja a végeredményt, és csupán azért veregesse a saját vállát, hogy technikailag milyen jól megoldották a főszereplő duplázását.


Kép: Seth Rogen és Seth Rogen az An American Pickle című filmben / imdb.com

Az An American Pickle egy olyan férfiről szól, aki úgy 100 évvel ezelőtt szegény munkásemberként belezuhant egy kovászos uborkát készítő üzem egyik hatalmas „kovászolójába”, majd csodával határos módon napjainkban ébred, ahol a rá megszólalásig hasonlító, de az életét elvesztegető, egyetlen élő rokonával hozza össze a sors.

A főszereplők természetesen összekapnak a korszakaikban rejlő különbségek miatt, így ellenségek lesznek, közben pedig az „öreg” nem csupán egy uborkabirodalmat épít fel, de elég nagy híresség is lesz az egyedisége miatt.

Elvétve ugyan, de vannak benne remek kis poénok, hiszen az emberünket divatos hipsternek nézik, és rengeteg hülyeséget elnéznek neki a stílusa miatt. Alapból egy elgondolkodtató perspektívát is nyújthattak volna számunkra a készítők, amiben a klasszikus férfiasság létjogosultsága mellett azt is megvizsgálhatjuk, hogy mi is a probléma a mi túlzottan érzékeny, hisztis világunkkal – de végül rájöttek, hogy ehhez nem elég okosak, ezért adtak nekünk egy felejthető vígjátékot, ami összességében nem igazán vicces.


Kép: Seth Rogen az An American Pickle című filmben / imdb.com

Dühítő, hogy mennyire elengedték a saját, értékes koncepciójukat, hogy egy érdektelen családi drámázásba, meg vallási propagandába fulladjanak. Seth Rogen pedig itt megmutatta, hogy nem színésznek való, hiszen se a humort, se a drámát nem tudta most jól kezelni, így teljesen lehúzta a végeredményt, pedig pont, hogy az ő hátára helyezték az egész művet.

Az An American Pickle nem csupán csalódás, de egy szomorú példa is arra, hogy miért nem szabad elpazarolni egy remek ötletet, hiszen átvernek minket azzal, hogy egy jó élményt ígérnek a témával, de végül csak morzsákat kapunk belőle.

Az HBO MAX-on bemutatott film semmilyen szempontból nem mondható minőséginek, bár helyenként tényleg jól megoldják azt, hogy egy színész egyszerre két szerepet játszik. De ez sem menti meg attól, hogy egy, csupán pár vicces szituációval rendelkező alkotás legyen, ami még egyszeri megtekintésre is csak akkor ajánlott, ha tényleg nincs más.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás