promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Színdarab-ajánló: hol kezdődik a téboly?
Borítókép:  szabadter.hu
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Honnan tudjuk, hogy meddig tart a normalitás és hol kezdődik a téboly? A Városmajori Szabadtéri Színház szeptember 3-án (csütörtökön), 20:00-tól tűzi műsorára Luigi Pirandello világhírű darabját, a IV. Henriket.

Már az ókori görög bölcsek, Platón és Arisztotelész is boncolgatta a zsenialitás és az őrület kapcsolatát. Utóbbi gondolkodó úgy vélte, hogy a kettő (azaz az őrület és a zsenialitás) között csak nagyon vékony a határ. Mondhatni egy hajszál választja el egymástól az őrültet és a zsenit. 

Ez év szeptember 3. (csütörtök), 20:00-s kezdettel látható a Városmajori Szabadtéri Színház műsorán Luigi Pirandello: IV. Henrik című darabja, amellyel kapcsolatban könnyedén feltehető – egyebek mellett – az a kérdés, hogy a fiatal arisztokrata őrült vagy zseni?

„Egyáltalán honnan tudjuk, meddig tart a normalitás és hol kezdődik a téboly?”

– teszi fel a kérdést a darab ajánlója. De azt is kérdezhetnénk: valóban mindannyian álarcot viselünk? Amit a társadalom fele mutatunk az a valóság?

A Csiky Gergely Állami Magyar Színház jóvoltából látható darab története húsz évvel a színpadi események előtt kezdődik:

„Ekkor egy fiatal arisztokrata – színész hajlamának engedve – egy jelmezes lovas felvonuláson balesetet szenved. Másnap abban a tévképzetben tér magához, hogy ő IV. Henrik, a középkori német-római császár, aki egész életében viszályban állt a pápával, és akihez a legendás Canossa-járás is köthető”. 

Az olasz drámaíró, Luigi Pirandello tragédiája 1922-ben készült el, s sokak szerint ez a darab a művész legjobb műve.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás