promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Színdarab-ajánló: hogyan végződik egy zsidó és egy keresztény konfliktusa?
Borítókép:  szabadter.hu
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

William Shakespeare 1596-98 között írt, és először 1600-ban kinyomtatott darabját, A velencei kalmárt tűzi műsorára augusztus 26-án (szerda) este 20 órás kezdéssel a Városmajori Szabadtéri Színház. A darab a vallási- és kulturális különbségekről, ellentétes piaci érdekről és a keresztény velencei kalmár, Antonio és a zsidó uzsorás, Shylock közötti konfliktusról szól.

 

Vallási- és kulturális különbségek, ellentétes piaci érdek és személyes nézeteltérés – nagyvonalakban ekképp írható le William Shakespeare 1596-98 között írt és először 1600-ban kinyomtatott darabja, A velencei kalmár. A mű középpontjában a keresztény velencei kalmár, Antonio és a zsidó uzsorás, Shylock közötti konfliktus áll. Hogy pontosan mikor is adták elő először A velencei kalmárt, nem tudni, az első tényleges korabeli adat 1605. február 10-ére vezethető vissza – legalábbis a Wikipédia szerint. Ekkor a darabot a Lordkamarás Emberei játszották el I. Jakab angol királynak. A több mint 400 éve műsoron lévő Shakespeare alkotás népszerűsége nem véletlen, a kultúrában és az emberben szinte folyamatosan meglévő kérdéseket hozza felszínre.

Vagy, ahogy a darab leírásában áll:

„Te fiatalember, kinek ötösöd van az élet lottóján, fehérnek és gazdagnak születtél a virágzó Velencében, leszel-e kezese a legjobb barátodnak, aki őrülten szerelmes? Különösen úgy, hogy hat hajód a fedezet, amelyek messze tengereken járnak, India és Kína mesés kincseit hozzák haza? Pláne úgy, hogy felelőtlen cimborád egy zsidótól kér kölcsön, mégpedig nagyon sokat, és a zsidó elképesztő feltételeket szab neked, pusztán azért, mert úgy bántál vele régebben, jó, többször is, ahogy a zsidók megérdemlik. És mi van, ha léha barátod nem tudja megadni a kölcsönt, és a zsidó benyújtja neked a számlát? Hazatérnek-e hajóid a messzi tengerekről? És ha csak kettő tér haza? És ha csak egy? És ha...? És mit keres itt egy zsidó?"

A vígjátékot 2020 nyarán a Városmajori Szabadtéri Színház tűzi műsorára, méghozzá augusztus 26-án (szerda) este 20 órás kezdéssel, Mohácsi István és Mohácsi János rendezésében. 

A darabot kizárólag 18 éven felülieknek tekinthetik meg!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás