promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Addams Family-kritika: egy film a másság elfogadásáról
Borítókép:  IMDb
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A 2019-ben bemutatott Addams Family animációs film egyszerre tiszteleg Charles Addams hagyatéka előtt, és modern köntösbe öltöztetve igyekszik megszerettetni a mai generációval a galád családot.

Ha szóba kerül az Addams Family, a legtöbb embernek Barry Sonnenfeld mozifilmjei jutnak eszükbe, ami elég komoly gond, ha úgy nézzük, hogy a galád család már több mint 80 éves múltra tekint vissza. Charles Addams népszerű figurái annak idején még a The New Yorkerben jelentek meg kis gagek formájában, akkoriban név nélkül.

Erre egészen 1964-ig kellett várni, amikor az ABC-n elindult az Addams Family televíziós sorozat. A világ itt ismerte meg először Gomezt, Morticiát, Wednesdayt, Pugsleyt, Lurch-t, és Fester bácsit.

A 2019-es animációs film tulajdonképpen egyszerre akar tisztelegni Charles Addams figurái és az élőszereplős TV-sorozat előtt, hiszen ha csak szemügyre vesszük a karakterek ábrázolását a filmben, láthatjuk, hogy teljesen ugyanúgy néznek ki, mint 1938-ban.

Emellett többször is felcsendült a jellegzetes dallam, amit az is ismer, aki még soha nem látott egy Addams Family filmet, sorozatepizódot, vagy rajzfilmet sem. Ehhez kapcsolódó érdekesség, hogy az animációs film legvégén helyet kapott az 1964-es TV-sorozat intrójának tökéletes, animált mása is. Összehasonlításképpen nézzétek meg az alábbi videót.

Kérdés, hogy tényleg szükség van-e egy újabb feldolgozásra? A válasz egyértelműen igen, hiszen a mai generáció ezen az animációs filmen keresztül ismerkedik meg a galád családdal, és bár nincs egy acélos története, mégis egy szerethető, és szórakoztató alkotás született, aminek a folytatása 2021 októberében fog érkezni.

A film teljes mértékben a másság elfogadása mellett kampányol, és itt nem csak arról van szó, hogy a szülők fogadják el, ha a gyermekük egy kicsit más stílusban öltözködik, vagy máshogy képzeli el az életét, mint amilyet ők akartak neki. Az Addams Familyben nem egy olyan félreérthetetlen utalás és karakter is szerepet kapott, amivel az alkotók az LMBT-közösség elfogadására ösztönzik a nézőt.

Az Addams Family – A galád család egyszerre szól a gyerekeknek és a felnőtteknek is, igaz, maga sem tudja eldönteni, hogy melyik korosztály az elsődleges célközönség, és sokszor emiatt botlik meg a cselekmény. Azonban az vitathatatlan, hogy ami igazán jellemző az Addams családra, a morbid humort, és a sötét szellemiséget teljes mértékben sikerült megőrizni, és egész korrekten ábrázolni.

Bár már egy ideje bemutatták, új premierfilmek híján az újranyíló mozik újra műsorra tűzik az Addams Familyt is, így aki teheti, nézze meg, mert bár nem hibátlan, abszolút érezhető rajta az a tisztelet és szeretet, amivel az alkotók az alapanyaghoz nyúltak, és éppen ezért lett egy élvezhető, szórakoztató családi film.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás