promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rasszista sorozat a Tom és Jerry, ezért eltüntették
Borítókép:  Wikipédia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Elfújta a szél és a Waczak Szálló után az egyik legnépszerűbb rajzfilmsorozatot, a Tom és Jerryt is utolérte az amerikai tüntetések hatása.

A George Floyd tragikus halála miatt kialakult feszült és komoly károkat okozó helyzet már a nemzetközi filmiparra is hatást gyakorol. Az HBO Max ideiglenesen eltüntette az 1939-es filmklasszikust, az Elfújta a szelet, miután a 12 év rabszolgaság írója, John Ridley a Los Angeles Times-ban megjelentetett véleménycikkében felszólította a streamingszolgáltatót, hogy vegyék ki a kínálatukból.

Nem telt bele sok időbe, hogy a híres angol sorozatot, a Waczak Szállót is utolérje a „vég”, az UKTV egy rövid időre eltüntette A németek című epizódot a benne elhangzó rasszista sértés miatt. Két nappal később aztán egy figyelmeztető szöveggel együtt visszakerült az epizód.

Azóta egyre több film és sorozat jut hasonló sorsra, például a Little Britain, amit magyarul Angolkák címen ismerünk, a Hazárd megye lordjai, de még a Tom és Jerry is, ami már 2014-ben is nagy botrányt indított el, és most az HBO Max-ról is eltűnt. Igaz, a szolgáltatás egyelőre nem érhető el Magyarországon.

Bár a népszerű rajzfimsorozat a címszereplők folyamatos kergetőzésére épült, nem egy epizódban az akkori kor felfogásának és társadalmi berendezkedésének megfelelően ábrázolták a feketéket; gondoljunk csak a színesbőrű házvezetőnőre, akit mindig csak nyaktól lefelé láthattunk. Éppen ezért az Amazon Prime 2014-ben készített egy figyelmeztető videót Whoopi Goldberggel, amiben a színésznő erre hívja fel a figyelmet.

Érdekesség, hogy azok a filmek és sorozatok népszerűsége jelentősen megnőtt a letöltő oldalakon, amiket a Black Lives Matter-mozgalom miatt eltüntettek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás