promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jön az Apponyi Albertről készült film, ez a színész fogja játszani
Borítókép:  Wikipédia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A beszéd - Apponyi a magyar ügy védelmében című történelmi dráma a trianoni békediktátum 100. évfordulójának alkalmából készült.

1920 januárjában, Párizsban szembesült a magyar békedelegáció az Antanthatalmak békefeltételeivel. A Történelmi Magyarország számára modern korban ismert legsúlyosabb büntetést szánták a győztes hatalmak. Az Apponyi Albert vezette békedelegációnak mindösszesen egy napot szántak, hogy megfogalmazza ellenérveit az igen szigorú feltételekkel szemben. Így született meg az XX. századi magyar történelem egyik legnagyobb hatású beszéde az immár 100 éves Apponyi beszéd.

Június 4-én, a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából tűzi műsorra a Duna Televízió azt a történelmi drámát, amely azt a beszédet dolgozza fel, amelyet Apponyi gróf a magyar küldöttség vezetőjeként Magyarországot képviselve 1920. január 16-án, a trianoni béketervezet végleges lezárása után mondott el.

„A filmet a keszthelyi Festetics-kastélyban forgatták Rátóti Zoltán, mint Apponyi Albert főszereplésével, míg Georges Clemenceau-t Dánielfy Zsolt alakítja. A filmben sok szereplővel, gyönyörű környezetben és fantasztikus díszletek között idézik meg a kort, a beszédet pedig Máthé Áron történész szakértő magyarázataival megszakítva dolgozzák fel. A film forgatókönyvét Csillag Mano, Kálomista László és Máthé Áron írta”

- árulta el Medveczky Balázs, a Duna csatornaigazgatója, aki hozzáfűzte, hogy Apponyi csak arra kapott lehetőséget, hogy egy beszédet mondjon, ebben kellett összefoglalnia mindent, és ezt dolgozták fel filmes eszközökkel.

Mint mondta, Apponyi valószínűleg tisztában volt azzal, hogy Magyarország sorsa nem 1920-ban Trianonban dőlt el, hanem jóval korábban, háttértárgyalásokon, politikai alkukon.

A beszéd - Apponyi a magyar ügy védelmében június 4-én, csütörtökön 20.15-től lesz látható a Duna TV-n.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás