Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Upgrade-kritika: meddig képes elmenni a mesterséges intelligencia?

Upgrade-kritika: meddig képes elmenni a mesterséges intelligencia?

Zene, Film & Kultúra

Upgrade-kritika: meddig képes elmenni a mesterséges intelligencia?

Zene, Film & Kultúra

Baranyecz János 19:33

A Fűrész-szériával berobbanó Leigh Whannell fogta magát, és az Upgrade – Javított verzió című filmmel készített nekünk egy igazán tökös akció/sci-fi/horrort, ami olyan, mintha egyenesen a 80-as évekből érkezett volna.

Örökérvényű kérdés, hogy vajon mi lesz a mesterséges intelligencia jövője, illetve van-e maradása az emberiségnek. Erre már számtalan sci-fi adott választ, a legtöbb mondjuk elég aggasztó módon, gondoljunk csak a Terminátorra. Az Upgrade – Javított verzió is megpróbál felvázolni nekünk egy jövőképet, de egy kőkemény, erőszakos, és szórakoztató formában.

Leigh Whannell első igazán saját filmjéről van szó, és látni, hogy beleadott apait-anyait, hiszen ez a mű egyszerűen fantasztikus. A főszereplő, Logan Marshall-Green az első pillanattól kezdve tökéletes alakítást nyújt, és mivel főleg ő viszi a hátán az egész alkotást, így nagy szerencsénk van, hiszen egy elég meggyötört figurát alakít, akivel ha nincs meg az együttérzés, akkor lőttek az egésznek.

A történet szerint a közeljövőben járunk, ahol már szinte minden digitális, de a hősünk inkább megmaradt „analógnak”, és kocsikat bütyköl. Majd egy este megtámadják őt és a feleségét, aminek az lesz a vége, hogy egy nyaktól lefelé megbénult özveggyé válik. Egy gazdag feltaláló új esélyt kínál neki, és beültet a gerincébe egy mikrochipet, amitől újra képes lesz mozogni. Természetesen bosszút akar állni, de közben megjelenik egy idegen hang a fejében.

Nagyon egyszerűnek, és tipikusan B-kategóriásnak hangzik, de az író/rendező, Leigh Whannell képes volt kihozni belőle a maximumot. Az akciójelenetek kegyetlenek, kreatívak, és például arra is ügyeltek, hogy a bunyók közben a mesterséges intelligencia kézzel elfordítja a férfi fejét, mivel azt még az ember irányítja.


Kép: Upgrade – Javított verzió / imdb.com

Ha kell, akkor fröcsög a vér, és közben nevetni is tudunk, hiszen a főszereplő is pont annyira meglepődik az egész brutalitáson, mint mi. A megvalósítás és a hangulat is pazar, ráadásul akad pár csavar, amire nem biztos, hogy számítanánk. Ezzel elég kellemes meglepetést okoznak nekünk, hiszen amennyire klisés lenne az alapsztori, annyira lesz egyre jobb és izgalmasabb ez a film.

A feszültség is rendesen jelen van az Upgrade-ben, és képes megmozgatni egy picit az agyunkat, miközben remekül szórakozunk. Szinte nosztalgiát hoz elő belőlünk ez a film, mivel a 80-as évek klasszikusainak ritmusát követi, ráadásul a zene is olyan – így érezni, hogy egyfajta szerelmes levél akar lenni a korszakhoz. Úgy nyer inspirácót belőle, hogy közben innovatívnak hat, az pedig tényleg elég ritka.

Összességében az Upgrade – Javított verzió egy kihagyhatatlan film, amit könnyen titulálhatunk mesterműnek. Példásan ötvözi a műfajokat úgy, hogy egyedi lesz a végeredmény, és a remek színésznek, rendezőnek köszönhetően egy maradandó alkotást kapunk. Persze, ha szeretjük a durva sci-fi/akciót.

Mindenkinek erősen ajánlott, és itt lehet megtekinteni hozzá egy kis kedvcsinálót:

Borítókép: Upgrade - Javított verzió / imdb.com