Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Keménykalap és krumpliorr: egy megunhatatlan klasszikus Lópici Gáspárral

Keménykalap és krumpliorr: egy megunhatatlan klasszikus Lópici Gáspárral

Zene, Film & Kultúra

Keménykalap és krumpliorr: egy megunhatatlan klasszikus Lópici Gáspárral

Zene, Film & Kultúra

Helmeczi Benjamin 19:33

Szilágyi Istvánt egy ország ismerte és szerette. Nagyon sokan csak Lópici Gáspárként, vagy az „utca hírmondójaként” ismerték, pedig számtalan szerep kötődik hozzá, például az Indul a bakterház Piócása, a Pókfoci orosz tanára, vagy A Sátán fattya révésze, ami utolsó filmes szerepe volt. Mindazonáltal vitathatatlan, hogy a Keménykalap és krumpliorr lesz az az örökzöld klasszikus, ami miatt örökre emlékezni fogunk a színművészre.

Csukás István azonos című regényéből a Magyar Televízió készített ifjúsági filmsorozatot, amiből 1978-ban készült egy 100 perces, összevágott mozifilm is. Bizonyára nagyon kevés ember van ebben az országban, aki ne látta volna legalább egyszer ezt a sorozatot, és a belőle összevágott filmet, de azért elevenítsük fel, hogy miről is szól röviden.

A Vadliba őrs tagjai elhatározzák, hogy cirkuszt szerveznek a beteg osztálytársnőjüknek. Szereznek egy oroszlánplakátot és ehhez valódi oroszlánbőgést vesznek fel az állatkertben. Ez idő alatt több kismajomnak nyoma vész, így a Vadliba kisdobos őrs tagjai szövetkeznek, hogy felkutassák az ellopott állatokat. Megpróbálják rendbe hozni, amit a rakoncátlan, rendbontó felnőttek elrontottak, azonban minduntalan keresztezi útjukat az álruhás, intrikáló Bagaméri, az elátkozott fagylaltos, aki szeretne hozzáférni a majmokért beígért jutalomhoz.

Felesleges lenne részletezni, amúgy is mindenki tudja, hogy a Keménykalap és krumpliorr egy zseniális, megunhatatlan, és időtálló klasszikus, ami tele van emlékezetes színészi alakításokkal. Ennek a filmnek köszönhette Szilágyi István az országos hírnevet, amire még sok-sok évvel a halála után is széles mosollyal az arcunkon fogunk visszaemlékezni.

Maga a színész nyilatkozta egy korábbi interjúban, hogy meglepődött azon, hogy a mai generáció is tudja, ki az a Lópici Gáspár, ki az „utca hírmondója”, és nagyon boldoggá tette a tudat, hogy a mai kor fiataljainak is játszott.

Kevesen tudják, hogy a Keménykalap és krumpliorr nemcsak hazánkban aratott óriási sikert, hanem külföldön is: tíz országban mutatták be, és egy rangos hollywoodi tévés fesztivál legjobb gyereksorozatának járó díját is elnyerte (bár hozzá kell tenni, hogy a nevezésről még az alkotók se tudtak).

A sorozatból összevágott 100 perces filmet a TV2 is műsorra tűzi, így május 9-én, szombaton 14.15-kor bárki újra megnézheti a Keménykalap és krumpliorrt.

Borítókép: IMDb