promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A sztárok is kevesek voltak ahhoz, hogy ne essen az Oscar nézettsége
Borítókép:  Rachel Luna / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A tengernyi sztár sem volt elég, hogy valami javulást mutasson az Akadémia.

Magyar idő szerint hétfő hajnali 2-kor vette kezdetét a 92-ik Oscar-díjátadó, ahol volt rengeteg meglepetés, aminek a többségét az Élősködőknek köszönhetjük.

Bong Joon-ho alkotása letarolt mindent a fontosabb kategóriákban: a legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb rendezés, a legjobb nemzetközi film, és a legjobb film díjat is elhozta. A legfontosabb persze az, hogy történelmi pillanat volt ez, mivel nem angol nyelvű film sosem volt díjazva a legjobb film kategóriában.

Már a vörös szőnyegen is voltak érdekességek, Tom Hanks például elkezdett fekvőtámaszozni, a gálát pedig rögtön a legjobb férfi mellékszereplő kategóriával indították, hogy legyen egy kis izgalom. Elég sokan szorítottak Brad Pittért, hogy színészként legyen már meg az első Oscar-díja, és meg is lett. Ezt tekinthetjük kicsit úgy is, mint DiCapriónál, hogy valaki adjon már neki egy Oscart, légyszí!

Az Élősködők tarolása mellett a legnagyobb meglepetés Eminem volt, de ez semmiképp sem tudta felhúzni a nézettséget, mármint akkor, mivel nem volt előre bejelentve a fellépése. Talán ha ez így van, akkor a rapper bele sem megy a dologba, hogy előadja a 2003-as Oscar-nyertes dalát. Ez akkor ugyebár kimaradt, mivel Eminem nem ment el a gálára.

Rendező óriások ültek a közönségben, mint Martin Scorsese vagy Quentin Tarantino, Joaquin Phoenix Joker alakításának is mindenki Oscart akart, és ez is meglett, de a nézettség továbbra sem nőtt tavalyhoz képest, hanem csökkent.

2019-ben 29,6 millió ember nézte az ABC csatornán közvetített gálát, idén pedig 23,6 millióan követték. Ez bizony 20 százalékos csökkenés. Az emberek többségét általában a reklámszünetek is nagyon felidegesítik, ami egy ilyen hosszú shownál nagyon sokat számít. Magyarországon a Moziverzum csatorna közvetítette az átadót, és itt a reklámszünetek közben, akárcsak tavaly, érdekes beszélgetések voltak. Nálunk persze más a helyzet, mint Amerikában, a hajnali időpont miatt nem sok értelme van reklámozni.

Amerikában azonban számít a nézettség, és az Akadémia továbbra is vakarja a fejét, hogy mit csináljanak. Sokan emlékezhetnek, hogy olyan badarságokat találtak ki, hogy néhány (nem fontos) díjat adjanak át a reklámszünetekben, ezzel rövidítve a showt, és persze megalázva az adott kategória nyerteseit, vagy hagyjanak ki néhány Oscar-jelölt dalt az előadásból.

A közönségfilm kategória bevezetésében talán még van potencia, de itt is éles viták vannak, hogy ez mennyire borítaná fel a hagyományokat. Na meg persze ez se garancia arra, hogy az emberek a tévé előtt fogják végigizgulni, ki nyeri meg az egyetlen mainstream kategóriát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás