promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Élősködők – Minden, amit 2020 Oscar-díjasáról tudnod érdemes
Borítókép:  Matt Petit / AMPAS / AFP
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Dél-koreai film nyerte az Oscart? Élősködők? Most ezt eszik, vagy isszák? Minden, amit dióhéjban tudnod érdemes.

  • Magyar idő szerint hétfő hajnali 2-kor kezdetét vette a 92. Oscar-gála, és bár a mainstream sajtó Eminem fellépésétől lett hangos, volt itt nekünk egy meglepetésfilmünk is, amit úgy hívnak, hogy Élősködők.
  • Bong Joon-ho alkotása letarolt mindent a fontosabb kategóriákban: a legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb rendezés, a legjobb nemzetközi film, és a legjobb film díjat is elhozta. Ezzel csak morzsákat hagyott a nagy favoritnak, vagyis az 1917-nek, ami technikai díjakat tudott így elhozni.
  • Az Élősködők történelmet írt, mivel nem angol nyelvű film sosem volt díjazva a legjobb film kategóriában.
  • Az angolul Parasite névvel debütált filmet a kritikusok és a közönség is imádta. Cikkünk írásakor 8,6 ponttal áll IMDb-n (az Oscaros hype miatt ez változhat útközben), amivel az előkelő 22-ik helyet foglalja el a top 250-es listán, megelőzve ezzel 2019 egyik legnagyobb közönségfilmjét, a Jokert is.
  • Moon Jae-in dél-koreai elnöktől a kelet-ázsiai ország összes újságján át a rivális dél-koreai rendezőkig mindenki gratulációját fejezte ki a rendezőnek, az alkotásnak, és a stábnak.
  • Bong Joon-ho az Okja nevezetű filmjével is felkavarta az állóvizet, az azonban egy koreai-amerikai koprodukció volt, az Élősködők már teljes mértékben Dél-korea sikere. Joon-ho sokáig dolgozott Amerikában, és ebben benne van az is, hogy a rendező most nem akart kompromisszumokat kötni, így a hazájában készítette el a filmet.  
  • Az Élősködők mutatta meg igazán, hogy marhára elege van a közönségnek a hollywoodi giccsből, és remélhetőleg útmutatás is lesz ez, hogy valamin muszáj változtatni. Bátor kísérletezők kellenek, nem a huszadik feldolgozás.
  • A hazai forgalmazó, vagyis a Mozinet az Oscar-díjas tarolás után úgy döntött, hogy csütörtöktől országosan újra moziba küldi az alkotást. Ide kattintva megtaláljátok a listát, hogy melyik filmszínházakban lehet beülni rá.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás