Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Az Élősködők lett az Oscar nagy nyertese, de bukni is kellett valakinek

Az Élősködők lett az Oscar nagy nyertese, de bukni is kellett valakinek

Zene, Film & Kultúra

Az Élősködők lett az Oscar nagy nyertese, de bukni is kellett valakinek

Zene, Film & Kultúra

Toronicza Péter 19:49

A legnagyobb vesztes Az ír lett, de ezt Martin Scorsese aligha bánja.

Bong Joon-ho és az Élősködők mindent bekebelezett 92. Oscar-gálán, mivel az összes fontosabb kategóriában nyertek: a dél-koreai alkotás elvitte a legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb rendezés, a legjobb nemzetközi film, és a legjobb film díját is. Történelmi pillanat volt ez, mivel nem angol nyelvű film az utóbbi kategóriát még sosem nyerte meg.

Az Élősködők egy zseniális alkotás lett, ami lubickol a műfajokban. Arany Pálma és Oscar, verhetetlen párosítás, megérdemelten van körülötte a szakmai hype.

Így azonban nagy veszteseknek is lenniük kellett, amik közül az egyik az 1917 volt. Sam Mendes alkotása csak technikai díjakat tudott elhozni: legjobb vizuális effektus, legjobb hangkeverés, legjobb operatőr. Esélyesek lehettek volna a legjobb hangvágásra is, de azt elcsaklizta Az aszfalt királyai, így maradt a három darab Oscar-díj. Az 1917 nagy favoritnak számított, de az Élősködők oda-vissza lenyomta.

A legnagyobb vesztes persze Az ír lett, ami a tíz jelöléséből egyet sem tudott díjra váltani. A Netflix tele volt jelölésekkel, de ebből csak kettőt kaptak meg: Laure Dern (Házassági történet), mint legjobb női mellékszereplő, és Az amerikai gyáregység, mint legjobb dokumentumfilm.

Scorsese nem hiszem, hogy bánni fogja Az ír bukását, mert ismét őt éltette mindenki. Amikor Bong Joon-ho átvette a legjobb rendező díjat, akkor köszönetet mondott Martin Scorsesenek, aki óriási hatással volt rá. A kultikus rendezőt állva tapsolta meg a közönség, akinek kellett ez a pillanat, mivel Eminem fellépése közben majdnem elaludt.  

Borítókép: Matt Petit / AMPAS / AFP