promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
13 érdekesség a Péntek 13-ról
Borítókép:  Wallpaper Abbys
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A film, amiben az egyik gyilkosság igazi volt. A film, amire egyik színész sem emlékszik vissza szívesen. A film, amiben Jason eredeti neve Josh volt.

Péntek tizenharmadikáról, míg egyeseknek a babona, a szerencsétlenség jut eszébe, addig a horrorfanatikusok gyertyát gyújtanak a maguk kis oltárukon, ezzel is megemlékezve a világ egy leghíresebb horrorikonjáról, a Péntek 13 című filmek hokimaszkos sorozatgyilkosáról, Jason Voorhees-ről. Nos, már kitárgyaltuk, hogy mi áll a babona hátterében, itt az ideje, hogy az idén 39 éves kultfilmről is beszéljünk. Stílusosan 13 érdekességet hoztam nektek a Péntek 13-ról.

1. Akik ismerik a Péntek 13 filmeket, tudják, hogy az első részben Jason anyja, Mrs. Voorhees volt a gyilkos, aki a Kristály tavi nyári táborban mészárolja le mindazokat, akik betévednek a tábor területére. Magát Jason-t csak egy mellékszereplőnek szánták, aki néha-néha felbukkan a filmben. Biztos emlékeztek az utolsó jelenetre, amiben a csónakban ücsörgő Alice-t váratlanul lerántja magával a vízből előugró, sok-sok éve halottnak hitt Jason. Ez a rész eredetileg nem szerepelt a forgatókönyvben, a film maszkmestere, Tom Savini ötlete alapján rakták bele. Savini az első hetekben állítólag mindig beült a nézők közé a moziba, hogy lássa az emberek reakcióját a zárójelenetre. Miután az alkotók látták, hogy az ijesztő jelenet milyen hatással van az emberekre, a folytatásokat már Jason karakterére építették. És milyen jól tették, sikerült így az egyik leghíresebb horrorikont megteremteni.

2. Az eredeti forgatókönyvben Jasonnek Josh lett volna a neve, de később ezt megváltoztatták, mert nem tartották túl ijesztőnek. Végül azért lett Jason, mert a rendezőt gyerekkorában egy Jason nevű fiú terrorizálta az iskolában. Azért gondoljunk bele, ha Josh maradt volna a szerencsétlen. Josh, a macsétás gyilkos. Kicsit komolyanvehetetlen, nem?

3. Bár Jason maszkja a leghíresebb horrorfilmes álarcok közé tartozik, csupán csak a Péntek 13 harmadik részében került fel először a hokimaszk a karakterrre. Az 1982-es moziban Richard Brooker alakította a machétás gyilkost, akit túl költséges lett volna elmaszkírozni, helyette egy olcsóbb és egyszerűbb megoldást találtak ki, elrejtik valamivel az arcát. Szerencsére az egyik stábtagnál éppen volt egy hokimaszk, és mikor ezt feladták a színészre, annyira megtetszett a rendezőnek, hogy ezután már így jelenítették meg Jasont a későbbi filmekben is. Persze kisebb módosításokat végeztek a maszkon, hogy egyedibbnek hasson. Így kerültek a vörös háromszögek az álarcra, és több lyukat is vájtak rá.

4. Sean S. Cunningham, a film rendezője szerette volna, ha a tízéves Jasont a fia játszotta volna el. Ezt azonban a felesége nem engedte.

5. A film fő helyszínéül szolgáló Kristály tavi tábor egy valós helyszín, az eredeti neve NO-BE-BO-SCO tábor, ami még ma is üzemel. A filmet csak azután kezdhették el forgatni, miután a táborozók elhagyták a területet. Kíváncsi lennék, hogy a Péntek 13 mennyire tett jót a tábor jóhírének. Én nem hiszem, hogy szívesen íratnám be a gyerekemet egy olyan táborba, ahol idézőjelesen tucatnyi embert gyilkoltak meg. Persze ma már más a világ, az HBO Chernobyl sorozatának hatására a város turistaforgalma is jelentősen megnőtt.

Biztos vagyok benne, hogy a horrorfanatikusok körében is egy zarándokhely a New Jersey-ben található tábor.

6. Ahogy minden ember, úgy Jason Voorhees is évről-évre növekszik. A felnőtt Jason-t először a Péntek 13 második részében láthattuk Warrington Gillette megformálásában, aki 182 centi magas volt. Őt váltotta a harmadik részben Richard Brooker, aki már 192 centi volt, majd a negyedik részben Ted White kaszkadőr vette át a stafétát, vagyis a machétát, mert kellett egy még magasabb Jason, és White egy cm-vel magasabb volt Brooker-nál. Később Kane Hodder alakította a hokimaszkos gyilkost, aki ugyancsak 193 centi volt, majd a 2009-es reboot-ban érte el Jason a csúcsot, a karaktert játszó Derek Mears 198 cm magas volt. Fetevődhet a kérdés, mi ennek az oka? Az évtizedek alatt az emberek átlagmagassága jócskán megnövekedett, mára nagyjából 175 centire tehető ez az érték. Ezért a sorozatgyilkost is még nagyobbá kellett tenni, hogy megőrizze rémisztő megjelenését.

7.

„Hosszú éj a vértáborban”

– így hangzott a film eredeti címe. Hála az égnek, ezt is megváltoztatták, igaz, hogy az utolsó pillanatban. A '70-es, '80-as években ugyanis divat volt valamilyen dátumhoz vagy eseményhez kötődő címet adni (lásd. Fekete Karácsony, 1974).

8. Az első filmben 11 gyilkosság van, amelyek közül az egyik valódi volt. Ezt azonban nem Jason anyja követte el, hanem az egyik tinédzsert alakító színész. A filmnek az egyik jelenetében a fiatalok találnak egy kígyót, amit ki akarnak kergetni a faházból, végül az egyik srác levágja a fejét. Az alkotók, hogy hatásosabb legyen a jelenet, igazi kígyót használtak, és ezt a szerencsétlen jószágot ölték is meg. Bár az állatvédők sorozatos támadásaira a stáb úgy nyilatkozott, hogy valójában műkígyót fejeztek le, előtte büszkén dicsekedtek még vele, milyen jól sikerült ez a felvétel.

9. A film nagyon minimális költségvetésből, és nagyon nehezen akart összejönni. Ez főként a színészek miatt volt problémás. A rendező mindenképpen szeretett volna egy húzónevet a filmbe, ezért Mrs. Voorhees szerepére megkereste az Oscar-díjas Estelle Parsons-t, aki határozottan visszautasította a lehetőséget. Ezután esett a választás Betsy Palmerre, aki állítólag undorral az arcán olvasta végig a forgatókönyvet, de végül beadta a derekát, mondván kell neki a pénz, hogy új kocsit vehessen. A filmben egyébként Palmer volt az egyetlen színész, akit ismert a világ. Az összes tinédzsert kezdő, amatőr színészek alakították, és ha igaz a pletyka, egyikük sem élvezte a forgatást. Közülük egyébként egyedül Kevin Baconnek sikerült karriert csinálnia Hollywood-ban, ő a mai napig nem hajlandó beszélni a Péntek 13-ról.

10. Betsy Palmer színpadi színész volt, és megszokta, hogy ott mindent tényleg megcsinálnak. Így a forgatáson valóban megütötte a főszereplőt alakító Adrienne King-et. Igaz, Palmer sosem volt egy erőszakos nő, ez meg is látszik azon az ütésen.

11. A Péntek 13 zenéjét az egyik legepikusabb horror témák közé sorolják, amit Harry Manfredini dzsesszzenész szerzett. A rendező azt szerette volna, ha a főtémában egy kórus is felhangzana, ehhez azonban nem volt pénz. Végül a zeneszerző egy olcsóbb megoldást választott. A film egyik jelenetében Mrs. Voorhees Jason hangján mondogatja a következő mondatot:

„Kill her mommy, kill her!”, vagyis „Öld meg, anyu, öld meg!”

Manfredini ebből kiemelte a kill és mommy szavakat, majd ezeket felhasználva alkotta meg a rémisztő zenét, amiben egy suttogó hang ezt hajtogatja, hogy:

„ki, ki, ki, ma, ma, ma”.

A suttogó hang egyébként maga Manfredini volt.

12. Mivel alacsony volt a költségvetés, nem jutott pénz a stáb elszállásolására, ezért sokan a tábor faházaiban töltötték az éjszakákat. Ez Savini maszkmesternek kapóra is jött, mert így sok ötletet és trükköt tudott kidolgozni a filmhez.

13. A film története 1958. június 13-án kezdődik. Mrs. Voorhees elmondása szerint Jason azelőtt egy évvel fulladt bele a tóba, tehát 1957-ben. Tudatos kikacsintás, vagy csak puszta véletlen, de 1957-ben született a Halloween-filmek maszkos gyilkosa, Michael Myers. Mivel Cunningham John Carpenter 1978-as slasher filmjét látva határozta el, hogy ő is forgat egy ilyen horrorfilmet, hiszem, hogy ez egy szándékos utalás a Halloween-re.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás