promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Összegyűjtötték a Trónok harca magyar szálait
Borítókép:  hbo.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az ujkor.hu összeszedte azokat a kapcsolódási pontokat, melyek alapján érdekes párhuzamokra bukkanunk a Trónok harca egyes eseményei, és a magyar történelem fordulatai között. Zrínyi, I. Béla és a budai Vár egyik tornya is feltűnni látszik a világhírűvé vált regényben és sorozatban.

Aki elolvasta George R. R. Martin A tűz és jég dala című regénysorozatát, melyből megszületett a világsikert arató Trónok harca sorozat, az észrevehette, hogy számos magyar eredetű név szerepel a kötetekben. Sandor Clegane, Janos Slynt vagy épp Boros Blount mind ilyenek. Az ujkor.hu most arra vállalkozott, hogy összegyűjtse, a sorozatban fellelhető olyan helyeket, történéseket, melyek eredete ugyancsak a magyar történelemben keresendő/kereshető.

Ilyen például Deres tornya, az úgynevezett Törött Torony (Broken Tower), mely eredetijének felépítésére még Luxemburgi Zsigmond adott utasítást a 15. században. A régészek a mai napig küzdenek a rekonstrukciójával, ugyanis soha nem készült el a budai Várban a monumentális torony.

A Targaryen dinasztia kíméletlen uralkodója, Kegyetlen Maegor I. Bélához hasonlatos halált hal a könyvben. A zsarnokot egyik reggel Vastrónján találták meg, vagy a trónból kiálló pengék sebezték halálra, vagy gyilkosság áldozata lett. I. Bélára a fennmaradt források tanúsága szerint 1063-ban Dömösön szakadt rá trónusa teteje, néhány héttel később belehalt sérüléseibe. Unokaöccse követte a trónon, ahogy Martinnál Kegyetlen Maegort is.

Robert Baratheon a Trónok harcában egy hatalmas vadkannal kellett, hogy megküzdjön, mely végzetes sérülést ejtett rajta. A király nem sokra rá belehalt, azért a biztonság kedvéért felesége még egy jó adag borral csökkentette túlélési esélyeit.

(Fotó: gamefthrones.fandom.com)


A magyar történelemben Imre herceg, Szent István fia és Zrínyi Miklós horvát bán is hasonlóan, egy vadkan ejtette sebek nyomán lelte halálát.

A többi párhuzamot itt olvashatjátok el.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás