Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Siri Hustvedt lett Asztúria hercegnője

Siri Hustvedt lett Asztúria hercegnője

Zene, Film & Kultúra

Siri Hustvedt lett Asztúria hercegnője

Zene, Film & Kultúra

Promotions 22:22

A zsűri a spanyolországi Oviedóban jelentette be, hogy a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat irodalom kategóriában az amerikai írónő, Siri Hustvedt kapta.

Huszonnyolc jelölt közül választotta ki a norvég származású szerzőt a zsűri, amely méltatásában kiemelte Hustvedt írásainak feminista perspektíváját, a jelenkor alapvető etikai kérdései iránti aggódását, továbbá hozzájárulását a bölcsész- és természettudományok közötti interdiszciplináris párbeszédhez.

Az 1955-ben Minnesotában született író történelem szakos diplomája megszerzése után angol irodalomból doktorált a New York-i Columbia Egyetemen, mára pedig elismert szakértője az ideggyógyászatnak és a pszichoanalízisnek. Tanít, ismeretterjesztő műveket publikál, nemzetközi konferenciák meghívott előadója. Hat regény, egy verseskötet, két esszégyűjtemény szerzője, több közülük bestseller lett hazájában.

Munkáit több mint harminc nyelvre fordították le eddig, magyarul Amit szerettem című írása jelent meg 2018-ban.

2014-ben Nemzetközi Man Booker-díjra is jelölték.

Érdekesség, hogy Hustvedt férje, Paul Auster világhírű író, aki 2006-ban nyerte el az Asztúria-hercegnője díjat irodalom kategóriában.

Az Asztúria hercegnője-díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda. Idén az eddig bejelentett díjazottak között van Peter Brook brit színházi rendező, Lindsey Vonn olimpiai bajnok amerikai alpesi síző és a madridi Prado Múzeum is.

A kitüntetettek egy Joan Miró világhírű képzőművész által tervezett szobrot és 50 ezer eurót (15 millió forint) vehetnek át az uralkodótól az októberi ünnepélyes díjátadón Oviedóban.

Borítókép: Forrás: AFP