promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az utolsó párbajhős később belügyminiszter lett
Borítókép:  zipfslaw.org
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A párbaj történetéről vaskos könyvek szólnak, Franciaország utolsó ilyen küzdelmét 1967-ben két politikus vívta párbajtőrrel. Egyikük később François Mitterrand belügyminisztere lett.

A párbajozás a középkor óta bevett formulája volt az emberek vitakultúrájának, komoly szakirodalma van, rengeteg könyvet írtak róla. A vitarendezés ezen módját sok országban betiltották a koraújkortól, ám a 20. században sem szűnt meg mindenhol. Hazánkban, melyet a századelőn még Osztrák-Magyar Monarchiának hívtak, 1917-ben szüntette be IV. Károly.

Franciaország utolsó hivatalos párbaját 1967-ben vívták – a szó szoros értelmében. Egy szocialista (Gaston Defferre) és egy gaulle-ista (René Ribière) képviselő az év tavaszán előbb heves szópárbajt vívott a francia Nemzetgyűlés ülésén, majd miután a mult-kor.hu cikke szerint Defferre azt ordította képviselőtársának, „Fogd be, te hülye”, Ribière bocsánatkérést követelt. Mivel kollégája erre nem volt hajlandó, kihívta párbajra.

Az összecsapást Párizstól nem messze, Neuilly-sur-Seine-ben szervezték meg április 21-én egy magánember birtokán, párbajtőrrel. A párbajt az akkori külügyi államtitkár vezette.

Ribière-nek másnap volt az esküvője, így ellenfele azzal fenyegette, úgy megsebzi, hogy nem fog tudni teljesíteni a nászéjszakán. Ingben és öltönynadrágban vívtak a felek.

Defferre kétszer is megsebezte riválisát a karján, ezután a párbajt vezető államtitkár beszüntette a küzdelmet. A két férfi ökökre beírta magát az összecsapással a francia történelembe.

(Fotó: zipfslaw.org)  


Nem akármilyen álllamférfiak küzdöttek 52 évvel ezelőtt: Defferre négy éven át volt François Mitterrand belügyminisztere (1981-84), 1986-ban hunyt el. Ribière 1998-ban, 76 évesen halt meg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás