Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Már a húsvéti locsolkodást is mobiltelefonnal végezzük

Már a húsvéti locsolkodást is mobiltelefonnal végezzük

Zene, Film & Kultúra

Már a húsvéti locsolkodást is mobiltelefonnal végezzük

Zene, Film & Kultúra

Promotions 13:08

Az ünnepi hagyományok az internetnek és a digitális eszközöknek köszönhetően sokszor a virtuális világban élnek tovább - mondta Barna Gábor néprajzkutató az M1-en.

A szakértő rámutatott, hogy az utóbbi években más ünnepi szokásokkal együtt a húsvéti locsolkodás vagy akár a gyászolás is virtuális alkalmazásokra helyeződik át. (Ehhez egy adalék: 2017-ben egy magyar fejlesztő csapat locsoló applikációt feljesztett, amelybe különböző kategóriájú mondókákat építettek.)

Elmondása szerint a húsvéti szokások évszázadokon keresztül sokszínűek voltak, az egyházi szertartások és a népszokások nem is választhatók el mindig élesen. A locsolkodás például - emelte ki - sok évszázados, elvilágiasodott keresztény hagyomány azokból az időkből, amikor még csak húsvétkor kereszteltek. 

A Kárpát-medencében az ünneplésnek számtalan szokása alakult ki, a magyarországi németek például rendszerint az emmauszi tanítványok bibliai történtét elevenítették föl, a székelyek pedig határjárást tartottak húsvét alkalmával - ismertette a néprajzkutató.

Borítókép: MTI/Sóki Tamás / Tolna megyében még él a hagyomány