promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felújítják II. Rákóczi Ferenc szülőházát
Borítókép:  Fotó: Teleki László Alapítvány/Németh Róbert
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A nagyközönségnek szeptember 26-án jelentették be, hogy megindult a borsi Rákóczi-kastély felújítása, amelynek történelmi érdekessége, hogy itt született 1676. március 27-én II. Rákóczi Ferenc, építészetileg pedig azért jelentős, mert a hajdan a török által megszállt magyar területeken alig, Erdélyben és a Felvidéken inkább fennmaradt magyar reneszánsz építészet egyik szép példája – írja a Magyar Hang.

Az épületet az 1500-as években építették, ám az 1990-es évekre a teljes lepusztult, ugyan a 2000-as években volt néhány felújítási kísérlet, ám ezek elhaltak egy idő után. Nem meglepő tehát, hogy a korábbi kastély jelenleg igen romos állapotban van.

Érdemes tudni, az 1670-es években Zrínyi Ilona és I. Rákóczi Ferenc családi kastélyaként szolgált, s ahogy a portál írja, a legújabb kutatások szerint Sárospatak lehetett a család reprezentációs központja, míg a lakájos, otthonos Borsi a mindennapi életé.

Az elképzelések szerint
a Rákóczi-kastély 2020-ra teljes reneszánsz pompájában áll majd, megmutatva mindazt, amit a XVI. századi állapotból megalapozottan helyre lehet állítani.
A felújításának első ütemét a magyar kormány 805 millió forinttal támogatja.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás