Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Felújítják II. Rákóczi Ferenc szülőházát

Felújítják II. Rákóczi Ferenc szülőházát

Zene, Film & Kultúra

Felújítják II. Rákóczi Ferenc szülőházát

Zene, Film & Kultúra

Promotions 20:22
A nagyközönségnek szeptember 26-án jelentették be, hogy megindult a borsi Rákóczi-kastély felújítása, amelynek történelmi érdekessége, hogy itt született 1676. március 27-én II. Rákóczi Ferenc, építészetileg pedig azért jelentős, mert a hajdan a török által megszállt magyar területeken alig, Erdélyben és a Felvidéken inkább fennmaradt magyar reneszánsz építészet egyik szép példája – írja a Magyar Hang.

Az épületet az 1500-as években építették, ám az 1990-es évekre a teljes lepusztult, ugyan a 2000-as években volt néhány felújítási kísérlet, ám ezek elhaltak egy idő után. Nem meglepő tehát, hogy a korábbi kastély jelenleg igen romos állapotban van.

Érdemes tudni, az 1670-es években Zrínyi Ilona és I. Rákóczi Ferenc családi kastélyaként szolgált, s ahogy a portál írja, a legújabb kutatások szerint Sárospatak lehetett a család reprezentációs központja, míg a lakájos, otthonos Borsi a mindennapi életé.

Az elképzelések szerint
a Rákóczi-kastély 2020-ra teljes reneszánsz pompájában áll majd, megmutatva mindazt, amit a XVI. századi állapotból megalapozottan helyre lehet állítani.
A felújításának első ütemét a magyar kormány 805 millió forinttal támogatja.

Borítókép: Fotó: Teleki László Alapítvány/Németh Róbert

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria