promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
[[video]]Ha valamit megígér, akkor a Disney be is tartja a szavát. A stúdiónál évekkel ezelőtt elhatározták, hogy feltámasztják a nagy sikerű rajzfilmjeiket, nem is akárhogy: élőszereplőkkel elmesélve a történetet.

Idén tavasszal érkezett is a nagy bejelentés, öt évre előre több tucat filmet hirdetett ki a Disney, köztük egy rakás élőszereplős egykori rajzfilmet. Elsőként a nagyfülű kiselefánt, Dumbo kerül a mozikba, 2019 tavaszán, majd nyáron jön Az oroszlánkirály, amelyet három egyelőre cím nélküli élőszereplős projekt követ, 2020 tavaszán pedig megérkezik a Mulan.

Az 1998-ban készült rajzfilm új verziójában a hunokat legyőző hős amazont Liu Yifei kínai-amerikai színésznő-énekes alakítja majd. A Crystal Liu néven is ismert művésznőt 1000 jelentkező közül választották ki a szerepre. A stúdiónak elég komoly elvárásai voltak a főhőst alakító színésszel szemben: a kínai háttér az alap, ugyanakkor anyanyelvi szinten beszéljen angolul, legyen jártas a harcművészetekben, és rendelkezzen olyan vonzerővel, ami igazi (Disney-nyelven: eladható) sztárrá teszi.

Liu Yifei úgy tűnik, mindenben tökéletesnek tűnt. Kínában született, majd öt évig az Egyesült Államokban élt és tanult, sztárrá azonban otthon vált. A Pekingi Filmakadémia növendékeként számos sorozatban játszott, emellett modellként és énekesként is egyre ismertebbé vált. Több kínai blockbusterben, és független filmben is szerepelt, feltűnt a Bille August rendezte The Chinese Widow című monumentális háborús drámában is.

Mulan szerelmét Yoson An formálja meg, aki szintén átment a Disney tesztjén: a kínai származású új-zélandi színész (háttér, nyelv pipa), feketeöves karatés, és a súlyemeléssel sem áll hadilábon (fizikum, harcművészet pipa).

Mellettük a kínai akcióhősök doyenje, a kínai (immár szingapúri) Bud Spencer és Terence Hill egyszemélyben, Jet Li tűnik fel a filmben. A Feláldozhatókban még Dolph Lundgrent is (majdnem) lepofozó színész a kínai császár (ki más?) bőrébe bújhat.

A hunok vezérét a Maugli, a dzsungel fiából ismert Jason Scott Lee alakítja majd, aki – nem túl nagy meglepetésre – kínai felmenői mellett (bár ez hun harcosként talán nem is előny) feketeövekkel is bír, és mivel Los Angelesben született és Hawaiin nevelkedett, az angol nyelvvel is elboldogul.

A filmet A bálnalovas című filmjével világhírűvé vált új-zélandi Niki Caro rendezi.

A Disney nem véletlenül ragaszkodott az unalomig ismételt kínai háttérhez. A stúdiót ugyanis folyamatos támadják mióta csak bejelentették a film készítését. A sokszínűséghez körömszakadtáig ragaszkodó közönség ugyanis attól félt, Hollywood jó szokásához híven ezúttal is kifehéríti (whitewash, vagyis fehérre mossa) az eredetileg ázsiai történetet.

A whitewash évtizedes hagyományokkal bír, az amerikai stúdiók a nézők vélt igényeit kielégítve előszeretettel radírozta ki a szereplők keleties vonásait, és minden ázsiai szereplőt kaukázusi fehér színészek játszottak, nehogy szó érje a ház elejét. Legútóbb a Páncélba zárt szellem filmverzója okozott botrányt, mivel az egyértelműen japán karaktert Scarlet Johansson játszotta, a Doctor Strange esetében pedig a himalájai harcos Ősmágus szerepét sikerült Tilda Swintonra osztani.

A fehérítés vádja természetesen a Mulant sem kerülte el, még petíció is indult, nehogy a főszereplőket amerikai (vagy európai) színészek alakítsák. Ezért ügyelt kínosan a Disney a casting során a kínai, de legalábbis ázsiai gyökerekre. A filmet ugyanakkor el is kell adniuk, így jöhettek képbe csak azok, akikből Amerikában is sztár lehet. Nem lehet könnyű most Disney kreatívnak lenni.

A Mulan 2020. március 27-én kerül a mozikba.

(fib)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás