promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
[[video]]A béna folytatások és a még bénább vígjátékok, akció- és katasztrófafilmek szénné varrt hegyomlása valójában egy mélyen érző figura, aki nem ismer lehetetlent, ha a sikerért kell dolgoznia. Dwayne Johnson az amerikafocit és a pankrációt hagyta maga mögött, hogy a „Sziklaként” váljon Hollywood megkerülhetetlen alakjává. Gyúrt már Magyarországon, és üzent magyarul egy miskolci gimnáziumba, most pedig egy Hong Kong-i toronyház tetején védi meg családját a terroristáktól. A Felhőkarcoló jövő héten kerül a mozikba, itt az ideje hát, hogy közelebbről megismerjük a színészt, akinek a bicepsze annyi vacak filmet elbír, mint senki másé.

Dwayne Johnson 1972-ben született a kaliforniai Haywordben. Édesanyja polinéz származású, édesapja kanadai pankrátor, mint az apai ágon szinte mindenki, és az anyai ősök jó része. Mivel minden második rokona világhírű pankrátor, adná magát a dolog, hogy a kis Szikla is bunyóra adja a fejét, de neki eleinte más tervei voltak. Miután a család egy új-zélandi kitérővel visszatért az Egyesült Államokba, a kamasz Dwayne focizni kezdett. És mivel már akkor sem volt egy kimondott csenevész, az „európai” változat helyett a tojáslabdát választotta. A középiskola után a Miami Egyetem csapatának védője lett, és 1991-ben főiskolai bajnoki címet nyert a Hurrikánokkal. A foci mellett a floridai kiruccanás a magánéletére is komoly hatással volt, Miamiban ismerkedett meg leendő feleségével, Dany Garciával, aki – mint később kiderült – nem csak a Szikla életét változtatta meg, de a nem kifejezetten művészfilmre hangolt közönségét is.

De ne szaladjunk ennyire előre. Dwayne Johnson kriminalisztika és pszichológia szakon diplomázott, nem a legjobb eredményekkel, de a papírt megszerezte. A sikertörténet azonban hamar véget ért, ígéretes amerikaifoci-karrierjét kettétörte egy csúnya sérülés, már a kanadai ligában sem tartották rá igényt, így elhatározta, visszatér a családi bizniszbe: birkózni fog.

Akinek a családi fotóalbumában még a női felmenők fényképein is pankrátorok vannak, annak nem lehet túl nehéz bekerülnie a buliba. Dwayne Johnson persze nem egyszerűen bekerülni akart, ő a legmagasabbra vágyott, és el is érte. Bicepsze és mellizmai mellett a karizmáját is bevetette, a siker pedig nem maradt el, immár a Szikla néven gyűrte maga alá a legnagyobb pankrátorokat, és a közönséget egyaránt. Nehéz volt ellenállni a kisfiús mosolyának és a pörölycsapásszerű öklének. Ma már minden idők egyik legsikeresebb pankrátoraként hivatkoznak rá. Hulk Hogan szerint a Szikla a „legnagyobb szupersztár”, és az ő szavaiban nem kételkedhetünk, hiszen Hulk mindent jobban tud.

A hegyomlásra szükségszerűen felfigyelt a showbiznisz is. Így alig egy évtizeddel az után, hogy foci karrierje bedőlt, és néhány dollárral a zsebében az utcára került ,Johnson ünnepelt pankrátorként milliód dolláros filmszerződéseket írt alá. A múmia visszatér Skorpiókirályaként, majd a karakter saját filmjében immár főszereplőként mutatta meg színészi képességeit. Amelyek hiába korlátozottak, Hollywood azóta sem fogy ki az izomkolosszus szerepekből.

Mindezért persze keményen kellett küzdenie, talán keményebben, mint a szorítóban, egyedül valószínűleg nem is boldogult volna, szerencséjére azonban a felesége mindvégig mellette állt.  Amikor a színésznek elege lett az álomgyárból, Dany Garcia elhatározta, hogy – sikeres üzletasszonyi tapasztalatait felhasználva – menedzselni kezdi férjét. Az ő irányításával építették fel a mai ismert Sziklát.

S bár 2007-ban szakítottak, majd nem sokkal később el is váltak, közeli barátok maradtak, Garcia továbbra is egyengette exférje útját a csúcsra. A Halálos iramban-széria, az Utazás a rejtélyes szigetre, a Pain & Gain, a Herkules, a Baywatch, a Törésvonal, a Jumanji – Vár a dzsungel és az idei két filmje, a Rampage – Tombolás, illetve a Felhőkarcoló főhőseként napjaink egyik legismertebb hollywoodi színészévé vált. 2013-ban a Forbes magazin a száz legjelentősebb celeb listáján a 25. helyre rangsorolta a Sziklát, 2016-ban pedig a Time magazin a világ száz legbefolyásosabb embere közé választotta őt. Ebben az évben ráadásul a legjobban fizetett színész címét is elnyerte.

Szerepeiért jellemzően hétszámjegyű összeget kaszál, ám mivel sosem feledkezett meg mindazokról, akiknek nem jutott annyi, mint neki. Dwayne Johnson 2006-ban hozott létre alapítványt, amellyel beteg gyermekeken segít. 2007-ben exfeleségével 1 millió dollárt adományoztak a Miami Egyetem javára. A Hurrikánok ennek tiszteletére a Szikláról nevezték el a csapat öltözőjét.

A magyar közönségnek volt szerencséje közelebbről is megcsodálni a hegyomlást. Dwayne Johnson a Herkules forgatására érkezett Budapestre, ahonnan több fotót is posztolt, megmutatta, milyen látávny tárul elé a Gresham-palotabeli szobájából, és azt is megtudhattuk, milyen egy Márvány utcai konditeremben gyúrni. Itt egyébként alaposan leordította az őt bámuló testépítőket, persze hamar kiderült, a vérfagyasztó üvöltés csak poén, a „Focus!” kiáltás a színész védjegye, ezzel ösztönzi magát nagyobb koncentrációra gyúrás közben. És nem csak az izmait, de a nyelvérzékét is megcsillogtatta. Egy miskolci gimnázium diákigazgató választására küldött videóüzenetet, és úgy volt vele, ha már csinálja, csinálja rendesen: magyarul szólalt meg.

Azt gondolnánk, a Szikla számára már nem vezet magasabbra az út, de az elmúlt években megtanulhattuk, ha valakinek minden szempontból bejött az élet, és mindent elért, csak egy valamire vágyhat még: az Egyesült Államok elnöki tisztjére. Donald Trump sikerét követően Dwayne Johnson belengette, 2024-ben talán ő is megméretteti magát. Ami kezdetben csak tréfának tűnt, az elmúlt időszakban egyre komolyabbra fordult, és ha arra gondolunk, a színész eddig mindent elért, amit kitűzött maga elé, nagy összegben nem fogadnánk ellene a választáson.

Addig persze még lenyom több tucat agyatlan akciófilmet, de nem árt, ha a Felhőkarcolót már úgy nézzük, hogy a toronyház tetején terroristákat gyilkoló kolosszusban a következő (utáni) amerikai elnököt látjuk. (fib)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás