Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Hogyan élnél túl egy thaiföldi börtönt?

Hogyan élnél túl egy thaiföldi börtönt?

Zene, Film & Kultúra

Hogyan élnél túl egy thaiföldi börtönt?

Zene, Film & Kultúra

Promotions 07:09
Vannak helyek a világon, amit sosem szeretnénk belülről látni: egy thaiföldi börtön ezen helyek közé tartozik. Kőkemény figurák, kíméletlen törvények, életveszélyes helyzetek, még annak is brutális lehet, aki abban a kultúrában nőtt fel, egy külföldinek pedig alig marad esélye a túlélésre. Az augusztusban a magyar mozikba kerülő A kíméletlen (A Prayer Before Dawn) című film épp erről, egy brit fiatal börtönbeli élményeiről mesél, ráadásul igaz történet alapján.

Billy Moore (Joe Cole) brit boxoló a sötét thai utcák után hirtelen egy még sötétebb börtön szűk folyosóin találja magát, ahol gyorsan egyértelművé teszik számára, az élete véget ért. Egyetlen esélye, ha felveszi a harcot a híresen kegyetlen börtön harcosaival. Meg is kapja az esélyt a küzdelemre, és ha élni tud vele, akár még a szabadságát is visszanyerheti. Ehhez azonban élete legkeményebb csatáit kell megvívnia, immár nem csak ököllel, de a thai box szabályai szerint egész testével.

A film főhőse a valóságban is végigküzdötte magát a thai börtön harcosain. Billy Moore ezen túl kevéssé volt heroikus alkat, az egykori drogfüggő liverpooli bűnöző összesen 15 évet töltött 22 különböző börtönben. Elítélték betöréséért, lopásért, erőszakért és kábítószer birtoklása miatt is. Rehabra került, ahonnan látszólag új emberként lépett ki, Thaiföldre költözött, angolt tanított, és még Sylvester Stallone kaszkadőreként is felbukkant a Rambo negyedik részében. Sokáig azonban nem tudta távol tartani magát a bűntől, Thaiföldön visszazuhant a drog és az erőszak világába, ahonnan egyenes út vezetett a pokoli Klong Prem börtönbe.

A körülmények ép ésszel nehezen felfoghatók: hetvenen aludtak egy cellában, Billy első reggelén egy halott ember mellett ébredt. És sokszor úgy tűnt számára, még az járt jól, aki álmában hunyt el, máskülönben kegyelen, lassú szenvedés várt rá. A börtönben egymást érték a késelések, bosszúk és halálos kimenetelű verekedések.

Egy interjúban Billy hangsúlyozta, a thai börtönben az emberi életnek nem volt semmi értéke, senkit sem ráztak meg a gyilkosságok. A Klong Premben eltöltött évek, a túlélésért folytatott mindenapos küzdelem meváltoztatta a férfit, jó útra tért, kiszabadulása után élményeiről könyvet írt, ez szolgált alapul a Jean-Stéphane Sauvaire rendezte filmhez. Amelyet valódi helyszíneken, valódi elítéltek mellékszereplésével forgattak, hogy teljesen valószerű legyen, és hű Billy Moore regényéhez.

A kíméletlen főszerepét a Birmingham bandája (Peaky Blinders) című sorozatból ismert Joe Cole alakítja, akinek ez a film lehet a nagy kiugrás. A Cannes-i Filmfesztiválon debütált alkotást augusztus 9-én mutatják be Magyarországon.

(fib)