promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Kitálaltak az űrállomáson ragadt űrhajósok, mindent elmondtak a tragikus küldetésükről

Kitálaltak az űrállomáson ragadt űrhajósok, mindent elmondtak a tragikus küldetésükről

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Interjút készítettek a fent ragadt asztronautákkal, elmondták, hogy érzik magukat.

Váratlan hosszabbítás az űrben

Suni Williams és Butch Wilmore NASA-űrhajósok váratlan helyzetbe kerültek, amikor a tervezett nyolcnapos űrbéli tartózkodásuk jelentősen meghosszabbodott. A Boeing Starliner űrhajóval kapcsolatos technikai problémák, mint a hajtóműhibák és a héliumszivárgás, miatt a visszatérésük 2025-ig is kitolódhat. A két űrhajós nem számított ilyen hosszú misszióra, ám a helyzet ellenére pozitívan nyilatkoztak.

Technikai kihívások és a NASA űrhajósainak válaszai

Az űrrepülőgép befogadásakor a hajtóművek és a tájékozódási rendszer meghibásodása komoly nehézséget okozott. Ennek ellenére a két űrhajós kijelentette, hogy nem aggodalmaskodnak a helyzet miatt. Wilmore hangsúlyozta: „Nem fogok emiatt bosszankodni. Úgy értem, semmi haszna nincs belőle.” Hozzátette, hogy bár a változtatás nem volt azonnali, hamar alkalmazkodott az új helyzethez.

Az ISS-en való tartózkodás: pszichológiai és fizikai kihívások

Amikor az űrhajósok visszaemlékeztek az űrben töltött időre, Williams elmondta, hogy jól érzi magát, és a helyzet elfogadása számára a határok feszegetéséről szól. Az ISS-en végzett munka egy folyamatos tanulási folyamat, amely a legmodernebb technológiákat teszteli. A NASA űrhajósai többször is válaszoltak arra a kérdésre, mennyire „aggódnak”, ám mindketten azt hangsúlyozták, hogy ez a küldetés a kihívásokról és a rugalmasságról szól.

Változtatások szükségessége

Wilmore megemlítette, hogy bár nehézségek merültek fel, rendkívül szerencsésnek tartja magát, hogy részt vehet a küldetésben, és hogy a SpaceX Crew Dragon segítségével biztonságosan hazatérhetnek majd. Kijelentette, hogy a problémák feltárása és javítása része a folyamatnak:

„Amikor olyan dolgokat csinálunk, amilyeneket még soha nem csináltak, mint a Starliner, akkor találunk néhány dolgot.”

A végkifejlet elfogadása

Az űrhajósok elfogadták, hogy a technikai problémák miatt a visszatérésük késik, de Wilmore elmondta, hogy ha több idő lett volna, akkor a Boeing Starlinerrel is biztonságosan hazatérhettek volna.

„Szerintem az adatok eljutottak volna oda. Eljutottunk volna arra a pontra, ahol a Starlinerrel visszatérhettünk volna. De egyszerűen kifutottunk az időből”

– tette hozzá.

forrás: The Independent