promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A Naprendszer egy hatalmas, eltűnt holdja alakíthatta ki a Mars bolygót egy új kutatás szerint

A Naprendszer egy hatalmas, eltűnt holdja alakíthatta ki a Mars bolygót egy új kutatás szerint

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

A kutatók próbálják feltárni a vörös bolygó múltját. 

Egy harmadik, eltűnt hold formálhatta a Marsot – új kutatások

A legújabb kutatások szerint a Marsnak egykor egy harmadik, jóval nagyobb holdja lehetett, amely később eltűnt. Ha ez igaznak bizonyul, magyarázatot adhatna a bolygó felszínének szokatlan tulajdonságaira. A Mars jelenlegi két holdja, Phobos és Deimos, rendkívül kicsi, kráterek borítják, és alacsony sűrűségűek, ami eltér a Naprendszer többi holdjától. A tudósok több elméletet is vizsgálnak a holdak eredetével kapcsolatban, de egyik sem ad teljes körű választ a kérdésre.

A MARS HOLDJAI

Az egyik elmélet szerint a holdak egy nagyobb ütközés során keletkeztek, míg egy másik szerint Phobos és Deimos elfogott aszteroidák lehetnek, vagy akár egy befogott üstökös is lehetett Phobos. Azonban a Mars felszíne maga is szokatlan jelenségeket mutat, mint például az aszimmetrikus triaxiális alakja, amelyet a Tharsis Rise és a vele szinte ellentétes Syrtis Major Planum alakított ki.

AZ ELTŰNT HOLD, A NERIO

Michael Efroimsky, az amerikai haditengerészet csillagásza szerint ezek a formák egy harmadik, eltűnt hold hatásával magyarázhatók. Elmélete szerint egykor egy hatalmas hold, amelyet Nerio-nak nevezett, alakította a Marsot még akkor, amikor a bolygó fiatal és műanyag volt. Nerio gravitációs ereje befolyásolta a Mars alakját, és hozzájárulhatott a Tharsis Rise és a Syrtis Major formálódásához.

Ez a hold, ha létezett, valószínűleg egy ütközés során pusztulhatott el, vagy más bolygóhatások révén kisodródhatott a Naprendszer korai, kaotikus időszakában. Bár egyelőre nincs bizonyíték egy ilyen becsapódásra, a kutatók további megfigyelésekkel próbálják alátámasztani vagy cáfolni Nerio létezését.

A kutatás még nem esett át a szakmai értékelésen, de a tudományos közösség izgatottan várja a további bizonyítékokat, amelyek fényt deríthetnek a Mars múltjára.

A MARS TERRAFORMÁLÁSA, A NAPRENDSZER CIVILIZÁLÁSA

A Mars a Naprendszer negyedik bolygója, amely jellegzetes vörös színéről ismert a felszínén található vas-oxid miatt. A bolygón található hatalmas vulkánok és völgyek mellett különösen érdekes a terraformálás lehetősége, amelynek célja a Mars környezetének olyan átalakítása, hogy lakhatóvá váljon az emberek számára. Ehhez a légkör sűrítésére, a hőmérséklet növelésére és folyékony víz fenntartására lenne szükség. Bár ez egyelőre sci-fi kategória, a technológia fejlődésével egyre több kutatás irányul ennek megvalósítására.

forrás: iFLScience