promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Óriási, rejtett üreget találtak a Nagy piramisban, a Szabadság-szobor is beleférne

Óriási, rejtett üreget találtak a Nagy piramisban, a Szabadság-szobor is beleférne

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Vajon mit rejt az a gigantikus kamra, amely az egyiptomi Nagy piramis egyik kitüntetett helyén, a Nagy galéria fölött található?

A gízai Nagy piramis nemcsak az ókori világ csodái közé tartozott, de a mai embereket is méltán ejti ámulatba. Nagyjából 2,3 millió kőtömbből áll, és ez a szám mintegy 5,5 millió tonnányi mészkövet és 8000 tonna gránitot takar. Könnyen kiszámítható, hogy egy-egy tömb átlagos tömege a 2 tonnát is meghaladja, vagyis akkora, mint egy terepjáró.

Hogyan tudták ezeket a korabeli, 4500 éves technológiával kibányászni, elszállítani és a helyükre illeszteni? Talán földönkívüliek vagy óriások segítették az ókori egyiptomiakat? Felfoghatatlan, de nem is ez a Nagy piramis egyetlen titka.

A közelmúltban például felfedeztek benne egy óriási kamrát – pontosabban szólva, feltételezik, hogy egy hatalmas, eddig fel nem tárt üreg található benne. Nem is akárhol, hanem a híres Nagy galéria fölött, ez a Király kamrájába vezető folyosó 8,6 méter magas és közel 47 méter hosszú.

Kutatók szerint az eddig ismeretlen üreg – vagy inkább helyiség – éppen efölött helyezkedik el, és legalább ugyanilyen gigantikus lehet. A méretére jól utal, hogy a New York-i Szabadság-szobor is elférne benne lefektetve. Az üregnek nincs bejárata, ezért ha fel akarják tárni, nyílást kell rajta vágni.

Igazából már 2017-ben sejtették, hogy ott van, ám az egyiptomi hatóságok ódzkodnak minden olyan új felfedezéstől, ami a piramisokról alkotott eddigi tudományos ismereteinket „összezavarhatja”.

Vajon mi lehet benne? Ezt még a kutatást végző francia szakember, Sebastien Procureur se tudja, amivel persze csak még kíváncsibbá tette a közvéleményt. Az is lehet, hogy tudatosan kialakított kamra, de elképzelhető, hogy csupán az építkezés során kialakult hiba, anomália – bár erre meglehetősen kicsi az esély.

A földönkívüliekben hívők szerint az üreg szenzációs titkokat rejthet, legalábbis egy különleges tárgyat bizonyosan. Tudjuk, hogy a fiatalon elhunyt Tutanhamon fáraónak volt olyan tőre, amelynek a pengéje meteoritból származó vasból készült. A találgatások szerint létezhetett egy ebből készült trónja is – talán ezt is megtalálnánk a titokzatos üregben.

Így néz ki a titokzatos üreg: