promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
 Ősi idegenek hagytak írásos nyomot a Földön több száz évvel ezelőtt? A kutatók hihetetlen felfedezést tettek, mindent leleplezünk
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Megoldódott a Voynich-kézirat rejtélye? A tudósok döbbenten állnak.

A Voynich-kézirat egy titokzatos, ismeretlen nyelven és írásjelekkel írt, képekkel illusztrált könyv, amely évszázadok óta lázban tartja a tudósokat és a kódfejtőket. A kódex eredete, nyelve és tartalma mind a mai napig rejtély, és a megfejtése a kriptográfia Szent Gráljaként emlegetett.

A kéziratot 1912-ben Wilfrid M. Voynich lengyel származású antikvárius fedezte fel egy olasz jezsuita kollégiumban. A becslések szerint a könyv 1404 és 1438 között, Itáliában keletkezett. A kézirat 240 pergamenlapon 250 000 szót és 300 rajzot tartalmaz, melyeken csillagászati ábrák, növények, furcsa lények és meztelen nők láthatók.

A Voynich-kézirat nyelve ismeretlen. Számos kísérlet történt a megfejtésére, de eddig egyik sem járt sikerrel. A tudósok úgy vélik, hogy a nyelv mesterséges, de nem zárható ki, hogy egy már kihalt nyelvvel van dolgunk. A kéziratban található rajzok alapján feltételezték, hogy a könyv orvosi, botanikai, asztrológiai vagy akár vallási témájú lehet.

A Voynich-kézirat rejtélye rengeteg spekulációra adott okot. Egyesek úgy gondolják, hogy a könyv egy ősi bölcsesség tárháza, míg mások szerint egy szélhámos műve. Felmerült az a teória is, hogy a kézirat egy hoax, de ezt a radiokarbonos vizsgálatok cáfolták.

A Voynich-kézirat megfejtése a tudósok számára egyfajta presztízskérdéssé vált. Számos kutatócsoport és kódfejtő próbálkozott a rejtély megoldásával, de eddig senkinek sem sikerült. A kéziratot a világ legnagyobb megfejtetlen rejtvényének tartják, és a megfejtése óriási áttörést jelentene a tudomány számára.

A Voynich-kézirat rejtélye továbbra is lázban tartja a világot. A könyv egy titokzatos üzenet, amely a múltból üzen a jövőnek. Vajon valaha sikerül megfejteni a kódot, és feltárni a kézirat titkait?

További rejtélyek és fejtegetések:

  • A Voynich-kéziratban található rajzokon lévő növények egyike sem azonosítható be a ma ismert növényfajokkal.
  • A kéziratban található csillagászati ábrák nem illeszkednek semmilyen ismert csillagképhez.
  • A kéziratban található meztelen nők aránytalanul nagy feje és keze van.
  • Egyes kutatók úgy vélik, hogy a Voynich-kézirat egy titkos üzenet, amelyet valamelyik titkos társaság tagjai használtak.
  • Mások úgy gondolják, hogy a kézirat egy ősi idegen civilizációtól származó üzenet.

A Voynich-kézirat rejtélye továbbra is megoldatlan. A könyv egy titokzatos üzenet, amely tele van rejtélyekkel és fejtegetésekkel. Vajon valaha sikerül megfejteni a kódot, és feltárni a kézirat titkait? Nézd meg az alábbi videót: 

Forrás: Wikipédia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás