promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas ijesztő több ezeréves kőfejek, amelyek egy fejletlen civilizációtól származnak, de milyen céllal?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A titokzatos olmékok és óriási kőfejek rejtélye továbbra is izgatja a képzeletet, és inspirálja a kutatókat a múlt feltárására.

Az olmékok ősi civilizációja Közép-Amerika déli részén virágzott Kr. e. 1200 és Kr. e. 400 között. Hagyatékuk lenyűgöző kőemlékekből áll, amelyek közül a legismertebbek a hatalmas, emberfejet ábrázoló kőszobrok, az úgynevezett olmék kolosszusok.

Ezek a kolosszusok akár 3 méter magasak és 50 tonna súlyúak is lehetnek. Kőből faragták őket, és gyakran stilizált arcvonásokkal, hatalmas sisakokkal és díszes ruházattal ábrázolják őket. A szobrok eredete és célja továbbra is rejtély, és sok spekuláció tárgyát képezi.

Honnan származnak az olmékok?

Az olmékok eredete máig rejtély. Egyes tudósok úgy vélik, hogy helyi mezőgazdasági társadalmakból fejlődtek ki, míg mások azt feltételezik, hogy Dél-Amerikából vándoroltak be. Az olmék civilizáció hanyatlásának oka sem tisztázott, de lehetséges, hogy a klímaváltozás, a túlnépesedés vagy a belső konfliktusok okozták a bukásukat.

Mit ábrázolnak a kolosszusok?

Az olmék kolosszusok valószínűleg uralkodókat, isteneket vagy más fontos személyiségeket ábrázolnak. A szobrok arcvonásai gyakran egyediek, ami arra utalhat, hogy portrékról van szó. A sisakok és a díszes ruházat valószínűleg a hatalom és a rang jelképei.

Hogyan szállították és állították fel a kolosszusokat?

Az olmékoknak nem volt fejlett technológiájuk, így rejtély, hogyan tudták szállítani és felállítani a hatalmas kőszobrokat. Egyes tudósok úgy vélik, hogy fatörzseken görgették a szobrokat, míg mások azt feltételezik, hogy vízi utakat használtak a szállításukhoz. A kolosszusok felállításához valószínűleg földhányásokat és emelőkarokat használtak.

Az olmék kolosszusok a mai napig lenyűgözőek és rejtélyesek. A kutatók továbbra is tanulmányozzák őket, hogy jobban megértsék az olmék civilizációt és kultúráját.

Érdekességek:

  • A legnagyobb olmék kolosszus La Venta-ban található, és 50 tonna súlyú.
  • Az olmék kolosszusokat gyakran "trónoló alakok"-nak is nevezik.
  • Az olmékok fejlett írásrendszerrel és csillagászati ismeretekkel rendelkeztek.
  • Az olmék civilizáció befolyása érezhető a későbbi mezoamerikai kultúrákban, mint a maja és az azték civilizáció.

Források:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás