promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Leleplezték az egyiptomi nagy piramis több évezredes titkát, tényleg hiányzik valami fontos elem a piramis tetejéről?
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hiba csúszhatott a rendszerbe vagy csak lemaradt a piramis teteje?

A gízai nagy piramis, az ókori világ hét csodájának egyike, tele van rejtélyekkel. Az egyik legfurcsább a tetejével kapcsolatos: bár lentről hegyesnek tűnik, valójában egy 10 méter széles sík terület van a csúcson. De mi hiányzik onnan?

Az ősi hagyományok szerint a piramisokra röviddel a befejezés előtt egy zárókövet helyeztek fel, ami dioritból, gránitból vagy finom mészkőből készült, és aranyat vagy elektrumot kapott bevonatként. A Középbirodalom idején már gránitból faragták, gyakran szöveggel és szimbólumokkal díszítve. Újonnan építve a zárókő fényes csillagként ragyogott, a piramis legfontosabb eleme volt.

De vajon volt-e valaha is zárókő a gízai piramison? Már Krisztus óta is csodálkoztak a piramishoz látogatók, hogy miért hiányzik a zárókő. Több mint 2000 évvel később sem tudjuk, miért van sík terület a piramis tetején.

A kutatók szerint az arany színe a fáraók gazdagságát és dicsőségét jelképezte. Egyes elméletek szerint a fém elnyelte a nap energiáit, és ez volt a szerkezet kulcsfontosságú eleme, mint egy gép kulcsa.

Egy 2018-as tanulmány szerint a gízai nagy piramis valószínűleg képes volt elektromágneses energiát gyűjteni és a tövében koncentrálni. Orosz tudósok egy piramismodellt használva kísérleteztek, de elismerték, hogy elméletükhöz feltételezéseket tettek az építőanyagokról és a piramisban lévő üregekről.

De mi történt a zárókővel?

Az egyiptomi hatóságok szerint 2500 évvel ezelőtt tolvajok rabolhatták ki a piramist, ellopva a zárókövet és más kincseket is. Talán soha nem fogjuk megtudni, hogy a zárókő titokzatos célt szolgált-e, vagy csupán dekoráció volt. A piramis továbbra is őrzi titkait, várva a jövő kutatóit, akik talán megfejtik a rejtélyt, és feltárják a zárókő igazi történetét.

Forrás: Ladbible

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás