promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Felbecsülhetetlen értékű aranypénzre bukkantak, ott sem lehetett volna elvileg

Felbecsülhetetlen értékű aranypénzre bukkantak, ott sem lehetett volna elvileg

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Az aranypénz felbukkanása a tapasztalt régészeket is zavarba ejtette, de igyekeztek megmagyarázni a felfedezést.

Ősi aranypénzt találtak a régészek egy olyan helyen, ahol elvileg semmi keresnivalója nem lehetett volna. A kutatók egy bulgáriai ásatás során bukkantak a különleges leletre. Az öt bizánci érmét, amelyek elkészítése Nagy Justinianus uralkodásának idejére tehető az észak-bolgáriai Debnevo falu egyik lelőhelyén szunnyadtak eddig. Justinianus császár i.sz. 527 és 565 között uralta a Bizánci Birodalmat. Irányítása a birodalom történetének egyik csúcspontja, és nagy hatással volt nemcsak a bizánci, hanem az európai történelemre is. Leginkább jogi reformjai, hódításai és a bizánci kultúra virágzása révén vált híressé.

Az ásatást Dr. Sztilijan Ivanov, az Országos Régészeti és Múzeumi Intézet docense jelentette be, hozzátéve, hogy őt magát is zavarba ejti az eset.

A falu, ahol az ásatások zajlottak, közel van egy 5. században épült erődhöz, az aranypénz is ehhez az időszakhoz kapcsolható. A most megtalált érmék azonban egy jóval később, nagyjából a 10. században épült ház maradványai közt voltak. Azaz valaki fél ezer évvel a használatuk után még birtokolta a tallérokat. Az összeesküvés elméletek hívei időutazásról beszélnek a hír kapcsán, a kutatók persze más véleményen vannak.

A házról annyit lehet tudni, hogy még ugyanabban a században leéett, amikor épült. Abban az időszakban nem számított olyan ritka eseménynek, mint manapság, ha egy családi ház egyik napról a másikra lángok martaléka lett. Az emberek kevesebbet tudtak a tűzbiztonságról, sok éghető anyagot halmoztak fel a tűzhelyek körül vagy felügyelet nélkül hagyhatták a parazsat, amíg elmentek hazulról.

Az aranypénz örökség lehetett

A történészek szerint az érméket a 10. században is értékesnek tartották és a középkori lakosok valószínűleg örökségként őrizték azokat. Három érme kiváló állapotban van, másik kettő pedig összeolvadva találtak meg. A régészek szerint valószínűleg megolvadtak a középkori házat elpusztító tűzben. (Fotó itt)

Az aranyérmék közepén Justinianus arca látható, de további leleteket is rejtett a terület. Bronzgyűrűk mellett baltákat, sarlókat és kerámiaedényeket is felfedeztek a régészek, de természetesen az érmék voltak a legjelentősebb felfedezések az ásatás során.

Forrás: FoxNews