promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A nácik titokzatos aranykincse egy karnyújtásnyira lehet, mégsem találja senki

A nácik titokzatos aranykincse egy karnyújtásnyira lehet, mégsem találja senki

Borítókép:  Profimedia (képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Nácik által összeharácsolt, hatalmas értékű aranykincs rejtőzhet az óceán mélyén, Korzika közelében. Legalábbis ezt mondta a legendás Erwin Rommel tábornagy egy korábbi katonája, akinek a szavait máig nem sikerült igazolni.

A német hadsereg egyik legtehetségesebb tisztje Erwin Rommel volt, aki hosszú pályafutása alatt egészen a tábornagyi rangig emelkedett. Már az első világháborúban is részt vett (23 éves volt annak kirobbanásakor), ám igazi hírnevét a második világégés idején szerezte.

Rommel volt a 7. páncélos hadosztály parancsnoka, amely Franciaországban ért el sikereket, majd Afrikában, illetve a normandiai partraszállásnál is megcsillogtathatta képességeit. A sivatagi róka becenévre hallgató férfit még Winston Churchill is nagy hadvezérnek nevezte.

Mindezzel együtt Rommel aligha úszta volna meg a háború utáni felelősségre vonást. Erre az ő esetében azért nem került sor, mert 1944-ben belekeveredett a von Stauffenberg-féle Hitler elleni merényletbe, és emiatt öngyilkosságra kényszerítették.

A legenda úgy tartja, hogy Rommel és náci társai Tunéziában mintegy 20 millió angol font értékű aranykincset harácsoltak össze az ottani zsidó lakosságtól. Ez azonban sohasem került elő, így a mai napig lázban tartja a kincskeresőket. Szinte minden évben felröppen a hír, hogy egy szerencsevadásznak sikerült rábukkannia az aranyra, ám ez mindeddig hamisnak bizonyult.

Most úgy tűnik, hogy újabb szál bukkant fel a rejtélyes történetben. A náci arany talán Korzikára kerülhetett, de az is lehet, hogy elsüllyedt a kincsszállító hajó, amely a szigetről Németország felé tartott. Az egyik James Bond-történetben is felbukkant Rommel aranya, az Őfelsége titkosszolgálatában című könyvben két búvár éppen ennek keresése közben veszti életét.

De valóban létezett a töméntelen mennyiségű kincs? A 21 esztendős cseh Peter Fleig ezt állította, márpedig ő Rommel alatt szolgált a második világháborúban, és nem sok érdeke fűződött volna a közvélemény félrevezetéséhez.

Jelen volt, amikor 6 titokzatos fémládát akartak elszállítani Korzikáról. Azért hajóval, mert akkor már a szövetséges légierő és a partizánok megújuló támadásai miatt teherautóval igencsak kockázatos lett volna.

Fleig szerint végül nem találtak megfelelő vízi járművet, és mivel gyorsan kellett cselekedni, ezért a ládákat nem messze a parttól az óceánba dobálták. Később vissza akartak térni értük, ám erre a háború elvesztése után már nem maradt lehetőségük.

A koordináták állítólag rajta voltak annak az SS-tisztnek a családi fényképén, akit a békekötés után Dachauban börtönöztek be. Ezek szerint Rommel aranya Bastiától nagyjából fél mérföldnyire található, nem messze egy strandtól, ám ennek ellenére a mai napig nem sikerült a nyomára bukkanni.

Rommel aranyáról bővebben ebben a videóban esik szó: