promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Így nézett ki valójában Nagy Sándor, végig rosszul tudtuk

Így nézett ki valójában Nagy Sándor, végig rosszul tudtuk

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Évtizedek óta megy a vadászat Nagy sándor sírjára, de vajon hogy nézett ki valójában a világhódító?

Így néztek ki valójában.

Nagy Sándor élete évszázadok óta bűvöli el a világot. A makedón uralkodó meghódította az általa ismert világot, birodalma pedig összekötötte Ázsiát és Európát, miközben rengeteg kulturális csúcsteljesítmény is szorosan összeforrt a nevével. Nagy sándor sírját már nagyon régóta keresik, a kutatás pedig egy olyan fázisban tart, hogy bármikor bejelenthetik, megtalálták a híres történelmi személyiség utolsó nyughelyét.

De hogy nézett ki valójában?

Tényleg úgy, ahogy a híres mozifilmekben vagy éppen a Netflix dokumentumsorozatában ábrázolják?

Egy-egy érdekes ábrázolás megtalálása bizony közelebb vihet minket a végleges válaszhoz, így volt ez korábban Kleopátra vagy éppen Mátyás király esetében is.

Észak-Görögországban található egy nagyon díszes sír, amelyet régóta II. Philipposz makedón király, Nagy sándor édesapja sírjának gondolnak. Egy gyönyörű freskó tartja lázban már a sír felfedezése óta, azaz 1977 óta a szakértőket, amely egy vadászatot ábrázol. Úgy gondolják sokan, hogy a freskó központi figurája maga Nagy Sándor.

A freskó amúgy lenyűgöző és nyüzsgő ábrázolása egy mozgalmas vadászjelenetnek, dinamizmus van a képen, lovak és kutyák kergetik a vadakat, oroszlánok és vaddisznók láthatók mindenhol. A tudósok szerint a hellenisztikus korból származó művészeti alkotás betekintést nyújt nekünk a makedón királyi család magáról alkotott képére is.

A vitézség, a hősiesség ábrázolása.

A központi figura kiléte régóta megosztja a szakértőket, hiszen királyi öltözéket visel, testtartása és alakja pedig azt sugallja, hogy ő bizony a fiatal Nagy Sándor lehet, akit teljes harci díszben ábrázolnak. Ám sokan vannak, akik szerint nem egy konkrét személy van a freskó középpontjában, hanem egy általános hős, a hős megtestesülése.

Így néz ki a feltételezett királyi sír, ITT tudjátok megnézni a The Archaeologist oldalán a rekonstruált freskót Nagy Sánor lehetséges ábrázolásával.

 

Itt pedig további videókat tudtok megnézni arról, hogy milyen arcrekonstrukciók léteznek még Nagy Sándorral kapcsolatban, hogy képzelték el a világ egykori urának arcát a szakértők: