promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Így nézett ki valójában Mátyás király? Erre a felfedezésre kevesen számítottak Rómában

Így nézett ki valójában Mátyás király? Erre a felfedezésre kevesen számítottak Rómában

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Számos szerző említést tett a festményről, mégis rejtély övezi.

Hunyadi Mátyás egykori magyar király neve az összes uralkodónk között a legismertebb, gyerekkorunk meséi közül nagyon sok szólt Mátyásról, mint az igazságosról. Arról már eltérőek a vélemények, hogy Mátyás mennyire volt igazságos, hogy csak az idő szépítette-e meg őt, vagy a korabeli viszonyokhoz képest jó „propaganda-gépezete” volt.

Mátyás fontos szerepet játszott a kora Magyarországának külpolitikájában, számos politikai kapcsolatot épített, szövetségi rendszereket alkotott. Az országot nagyon erősen megadóztatta, így a korában nem volt éppen népszerű, ez azonban kellett a magyar gazdaság megszilárdításához, illetve a rettegett zsoldoshadseregének létrehozásához.

Mátyásnak mindenképpen érdeme az is, hogy valamilyen szinten „rendet tett” a belpolitikában, megszilárdította a hatalmát – bár a mai napig vitatott, hogy milyen módszerekkel és ennek milyen hosszú távú sikerei voltak. A hírneve mindenesetre erős maradt, és kevés magyar van, aki ne ismerné a nevét.

Az egykori uralkodóról sokféle ábrázolás van, a magyarok gyakran láthatják az arcán az 1000 forintoson már hosszú ideje. Van azonban egy festmény, amelyet a XVII. század elején festettek Mátyásról, ami ennek ellenére csak bő 130 évvel ezelőtt főleg a magyar nyilvánosság tudomására, ami nagyon érdekesen ábrázolja a királyt.

Még Hampel József hívta fel a magyar tudomány figyelmét Mátyás király egykori római lovas képére, amelyet Rodolfo Lanciani fedezett fel a Bibliotheca Vaticana egyik kéziratában, amely egy római ház falán látható freskó nyomán készült. Azóta többen említést ettek róla, számos római írásban felfedezhető. Ahogy a Jelenkor folyóirat is fogalmaz:

Ez a kis kép a páncélos, kivont kardot emelő Mátyás királyt lóháton ábrázolja, feje fölé egy angyal koronát tart, balra fenn egy másik angyal, jobbra fenn egy szárnyas ördög alakával, alattuk pedig két epigramma olvasható, keretbe foglalva. A kép alatt jegyzet a következő:

„Corvinus Mátyás lefestve egy házon, bal felől a Pellegrino utca kezdetén, az a kép az, amelyről Jovius említést tett”

Jovius alatt Paulus Jovius olasz történetíróra utalnak egyébként, aki saját tapasztalata alapján a következőket írta le a római freskóról: „Az ő fegyveres lovas képmása, a legpompásabban lefestve, Rómában, a Campo de Florin, szemközt a szobám erkélyével, egy a San Lorenzónál lévő ház szigetén látszik, amelyhez jól illik egy másik, nagyon hasonló, Andrea Mantegna keze által festett képe, mely a mi múzeumunkban megszemlélhető”.

A képről egyébként többek között Nathan Chytraeus német humanista; Giulio Mancini olasz pápai orvos és Giovangirolamo De Rossi is megemlékezte különböző formában, így többen is tudomással bírtak a freskóról. Aki szeretné megtekinteni a képet, az ERRE A LINKRE kattintva teheti meg.

Ha pedig a Corvinákról szeretnél egy érdekfeszítő videót megtekinteni, kattints ide: