promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Rendkívüli azték lelet kavarja fel az emberiség eddigi tudását

Rendkívüli azték lelet kavarja fel az emberiség eddigi tudását

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Nem értik a tudósok, hogy miért nem használták, ha ismerték.

Azték-paradoxonnak is nevezik a felfedezés után kialakult helyzetet a történelem tudói.

A kerék feltalálása az egyik legnagyobb ugrást eredményezte az emberiség történelmében, így egy elképesztően forradalmi találmányról van szó. A találmányt gyakran kötik nagy társadalmi változásokhoz is, hiszen komoly társadalomszervező erővel bírt a felfedezése. Meglepő, de az amerikai kontinensen előkerültek olyan tárgyak a régi aztékok uralta területeken, amelyek olyan tárgyakat ábrázolnak, amelyeken van kerék. A legtöbb ezekből gyerekjáték, amelyeket a kicsit tologathattak, ezzel játszhattak.

Ám a meglepő az, hogy szállításra nem használták a kereket az aztékok.

Művészi szerep, de nem több.

Pedig nagyon könnyen kifejleszthették volna a kocsikat, amely meggyorsította volna az életüket. Ám az aztékok nem vitték tovább a kereket a mindennapi életükbe, azok megmaradtak csak tárgyak elemeinek, a tudósok azt is feltételezik, hogy a játék mellett kultikus szerepük is lehetett ezeknek a tárgyaknak. Az aztékok kerekes alkotásai általában állatokat ábrázolnak, majmokat, jaguárokat, az elkészítésük pedig rendkívül egyszerű volt.

Európában a Kr. e. 4. században találták fel a kereket, de úgy tűnik tehát, hogy ezt Amerikában is ismerték.

Több mint 100 ilyen tárgyat találtak Mezo-Amerikában több mint egy évszázad leforgása alatt, és a szakértők komolyan elgondolkodtak azon, hogy mi lehet az oka, hogy csak műalkotásokon használták a kereket.

Több elmélet is létezik.

A zord környezet, a dzsungel sűrű növényzete, illetve a nagy és erős állatok hiánya is okozhatta azt, hogy nem volt megfelelő a környezet a kerék továbbfejlesztésére és hétköznapi szerepének felértékelésére. A kulturális viszony is más volt a munkához, hiszen a nagy kőtömbök kézi erővel történő mozgatását az isteneknek való áldozatbemutatásnak tekintették, azt pedig, hogy ebben komoly segítséget kapjanak szállítóeszközöktől, akár vallási tilalmak is akadályozhatták.

Más magyarázatok szerint külső hatás érhette őket a Csendes-óceán vidékéről, tehát átvehették más kultúráktól a kerék használatát, és így nem lett az ő kultúrájuk szerves része, csupán mint egy szimbolikus aktus.

Feltétlezések vannak csupán a kerék használatáról, de egzakt válaszaink egyelőre nincsenek.

Így néztek ki az azték játékok, amelyeken voltak kerekek:

(Forrás: The Archaeologist)