promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A NASA szondája beszédet közvetített 15 milliárd kilométerről

A NASA szondája beszédet közvetített 15 milliárd kilométerről

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

A cég mérnökei értetlenül álltak a jelenség előtt.

A világűrben közlekedő űrszondák általában egyértelmű adatokat küldenek vissza a Földre, így amikor a Voyager 1 tavaly novemberben értelmezhetetlen üzeneteket kezdett sugározni, a tudósok értetlenül álltak a jelenség előtt. A közelmúltban azonban a NASA mérnökeinek sikerült megfejteniük, hogy mit jelentettek ezek a különös jelek.

A NASA honlapja szerint a Voyager 1 már több mint 45 éve kutatja a Naprendszert. Jelenleg az intersztelláris térben, a helioszféra határain kívül, vagyis azon a területen tartózkodik, ahol a Nap energikus részecskéi és mágneses mezői már nem érvényesülnek. A Voyager 1 volt az első űrszonda, amely átlépte a helioszférát. 2024 márciusában a NASA mérnökei egy úgynevezett „poke”-ot, vagyis egy parancsot küldtek a szondának, hogy adatokat szerezzenek a repülési adatok alrendszeréről (FDS). Miután a szonda válaszolt, kiderült, hogy az FDS memóriája sérült meg.

A NASA blogja szerint az FDS memória 3%-a károsodott, ami megakadályozza a számítógépet abban, hogy normál módon működjön. A mérnökök gyanítják, hogy egyetlen chip hibásodott meg, amely az érintett memória rész tárolásáért felelős. A probléma pontos okát azonban nem lehet egyértelműen meghatározni. Két lehetőség merült fel: a chipet esetleg egy energikus részecske találta el az űrből, vagy egyszerűen elhasználódott a 46 év alatt.

A mérnökök optimisták, hogy hetek vagy hónapok alatt megoldást találnak arra, hogyan lehetne az FDS-t a sérült memóriaegység nélkül is működésbe hozni. A Voyager 1 1977-es indítása óta már elhaladt a Szaturnusz és a Jupiter mellett, míg a Voyager 2 a Uránuszt és a Neptunuszt is meglátogatta. Mindkét űrszonda jelenleg az intersztelláris térben kutat. Bár a Voyager 1 problémákkal küzd, a Voyager 2 továbbra is normálisan működik.

Más hírek szerint a NASA három rakéta indítását tervezte 2024. április 8-án, hogy nyomon kövessék a napfogyatkozás útvonalát. A napfogyatkozás több mint hat órán át volt látható Észak-Amerika különböző területein. A rakéták célja az volt, hogy tanulmányozzák, hogyan befolyásolja a Föld felső légkörét, amikor a napfény egy pillanatra elhalványul a bolygó egy részén.

forrás: Scoop