promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ezért kékek és nem pirosak a repülőn az ülések, hihetetlen oka van

Ezért kékek és nem pirosak a repülőn az ülések, hihetetlen oka van

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

A repülők ülései nem véletlenül kapnak kék színű kárpitot, komoly pszichológiai okai vannak.

A repülőgépekben lévő ülések általában kék színűek, ennek több praktikus, pszichológiai és esztétikai oka van. A kék szín a frissesség és tisztaság érzetét kelti, ami fontos egy olyan helyen, mint a repülőgép, ahol sokan osztoznak szűk helyeken. Emellett más, főként pszichológiai okai vannak a kék kárpitnak.

A kék színről köztudott, hogy nyugtató hatása van. Megnyugtatja az idegeket és segít csökkenteni a stresszt. Mivel a repülés sok ember számára feszültséggel és szorongással jár, a kék szín segít kellemesebb és megnyugtatóbb környezetet teremteni az utasok számára.

A kék, amellett, hogy rendkívül elegáns, a megbízhatósággal, stabilitással és professzionalizmussal van összefüggésben, ami egy légitársaság számára fontos üzenet. Időtlen, klasszikus szín, amely jól illik a modern repülőgépek belső teréhez, és professzionális hatást kelt.

A kék szín a természetben is megjelenik repülés közben, például az ég és a víz színeként, ami általában a nyugalom és békesség érzetét kelti. A hatást egyébként sok belsőépítészeti tervezésnél és dekorációnál is kihasználják, hogy kellemes légkört teremtsenek.

Fiziológiai tanulmányok bizonyítják, hogy a kék a szívverést és a vérnyomást is csökkentheti, így hozzájárul a test fizikai ellazulásához. Mivel a repülőgépeken különösen fontos a nyugalom megőrzése az utasok körében, ez az előny kiemelten fontos, amikor a belső tér kialakítását tervezik a gyártók.

Optikai hatása is van, a világosabb árnyalatú kék színek tágasság érzetét keltik, a tér optikailag nagyobbnak tűnhet. Ezért is népszerű választás kisebb helyiségekben vagy olyan helyeken, ahol sokan zsúfolódnak össze viszonylag kis terüketen. 

Mi történne, ha nem kék, hanem piros lenne a repülő belsejében az uralkodó szín?

A piros szín pszichológiai hatásairól számos tanulmány készült. A piros szín erős, intenzív hatással van az emberi pszichére és fiziológiára, erős érzelmi reakciókat vált ki. 

Továbbá serkenti az energiát és fokozza az izgatottságot, gyorsítja a szívverést és növeli a vérnyomást. Szívesen társítják a szenvedélyhez, a cselekvéshez és az intenzív érzelmekhez, például a szerelemhez vagy a haraghoz. 

A piros színt gyakran a veszély és a figyelmeztetés színének tekintik. Ez az evolúciós pszichológiával is magyarázható, mivel a piros szín a természetben gyakran a veszély jele (pl. mérgező növények, vér, sérülés). Márpedig az utolsó, ami jó, ha eszünkbe jut egy repülőgépben ülve, az a veszély, hogy bármikor lezuhanhatunk.