promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Karikó Katalin és Bill Gates Afrikában vágnak közös üzletbe, európai vezető politikusokkal nyitottak gyárat

Karikó Katalin és Bill Gates Afrikában vágnak közös üzletbe, európai vezető politikusokkal nyitottak gyárat

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Ursula von der Leyen és Annalena Baerbock is ott volt a megnyitón. 

A közelmúltban nagy visszhangot váltott ki, hogy Bill Gates finanszírozásával és a BioNTech-kel közösen egy új mRNS-vakcinagyár épült Ruandában. A kezdeményezés célja egy „vakcina-ökoszisztéma” létrehozása Afrikában, amely különböző betegségek, például a majomhimlő, tuberkulózis, malária és HIV elleni mRNS-vakcinák gyártására koncentrál. A gyár hivatalos megnyitóján Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Annalena Baerbock német külügyminiszter is részt vett.

A BioNTech németországi székhelyű biotechnológiai vállalat, amely Karikó Katalin nevével vált híressé, hiszen a magyar származású tudós a cég egyik alapítója és a COVID-19 mRNS-vakcina kifejlesztésében is jelentős szerepet játszott. A cég jelentős befektetésekkel és technológiai újításokkal próbálja elősegíteni a különböző vakcinák fejlesztését, most már az afrikai kontinensen is.

Az új ruandai gyár a BioNTainers névre keresztelt csúcstechnológiás moduláris gyártóegységeken alapul, amelyek digitálisan támogatottak és különböző mRNS-alapú vakcinák gyártására vannak tervezve. Bill Gates régóta támogatja az mRNS-technológiát, és továbbra is kitart annak hatékonysága és biztonságossága mellett, noha az mRNS-vakcinákkal kapcsolatos viták nem csitultak el teljesen.

Miközben az új vakcinagyár és a BioNTech tevékenysége nagy reményeket ébreszt, néhány szakértő, köztük Dr. Martin Zizi, az ENSZ biológiai fegyverekkel kapcsolatos korábbi felügyelője, arra figyelmeztet, hogy a majomhimlő elleni vakcinázás szükségtelen lehet, és potenciálisan veszélyes is. Emellett az mRNS-vakcinákkal kapcsolatos aggodalmak is tovább növekednek a nemzetközi közösség egyes részeiben, akik szerint a technológia alkalmazása még mindig számos kérdést vet fel, különösen az afrikai kontinensen, ahol a vakcinák elérhetősége és biztonságossága kritikus jelentőségű.

forrás: BioNTech