promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Kísértethajó tartja izgalomban a tudósokat 250 éve, ez az Atlanti-óceán nagy rejtélye

Kísértethajó tartja izgalomban a tudósokat 250 éve, ez az Atlanti-óceán nagy rejtélye

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

A kísértethajó és az élelmiszertartaléka is tökéketes állapotban volt, amikor megtalálták az emberek nélkül úszó vitorlást.

A Mary Celeste az egyik leghíresebb kísértethajó, 1872-ben találtak meg elhagyatottan az Atlanti-óceán hullámain. A hajó személyzete és utasai nyomtalanul tűntek el és soha nem derült ki, mi történt velük. A kísértethajó rejtélye számos spekulációt, elméletet és legendát szült az idők során. 

A Mary Celeste 1861-ben épült Kanadában, eredetileg Amazon néven bocsátották vízre, de több balszerencsés esemény után kezdtek elpártolni tőle az utasok, ezért a tulajdonosok úgy döntöttek, új nevet adnak neki. Utolsó útjára 1872. november 7-én indult New Yorkból, célja Genova volt, ahová azonban sosem érkezett meg. A fedélzetén volt Benjamin Briggs kapitány, felesége Sarah, kislányuk Sophia, valamint a hétfős legénység.

1872. december 5-én a brit Dei Gratia hajó találta meg a Mary Celeste-t, amint az az Atlanti-óceánon hánykolódott. A Dei Gratia kapitánya, David Morehouse, felismerte a vízi járművet és csónakot küldött át, hogy megnézzék, mi történt, a fedélzeten azonban senkit sem találtak. A hajó viszont sértetlen volt és az élelmiszerkészletek is bőségesek voltak.

Egyetlen mentőcsónak hiányzott csak, de a személyzet és az utasok sorsa ismeretlen maradt.

A kisértethajón néhány jel arra utalt, hogy a fedélzeten tartózkodók sietve hagyták el: ott maradt például egy félbehagyott reggeli az asztalon.

Mi történhetett a kísértethajó utasaival?

Egyes elméletek szerint a hajó viharba kerülhetett, vagy egy természeti katasztrófa miatt a legénység pánikba esett és elhagyta a vitorlást. A rakomány között volt 1701 hordó denaturált szesz, felmerült az is magyarázatként, hogy az alkoholból szivárgó mérgező gázok miatt pánikba estek ez emberek, attól tartottak, fel fog robbanni a hajó, persze velük együtt, ezért inkább időben elhagyták azt.

Bár nem találták erőszak vagy rablás nyomait, néhányan úgy vélik, hogy kalózok támadhatták meg és rabolhatták el a legénységet. Egy belső konfliktus is magyarázatként szolgálhat, lehetséges, hogy a legénység fellázadt a kapitány ellen, de erre sincsenek konkrét bizonyítékok.

Jellemző, hogy amiről nem tudunk semmi biztosat, azzal kapcsolatban megkezdődnek a találgatások. Számos fantasztikus elmélet született az elmúlt két és fél évszázad alatt, például arról, hogy idegenek, földönkívüliek rabolták el a hajósokat, de ezek inkább csak az emberi képzelet szüleményei.

A Mary Celeste története a mai napig rejtély, és továbbra is az egyik legizgalmasabb hajósi misztérium. Az ügy számos regény, film és kutatás tárgya lett azóta.

Forrás: History.com