promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Megfejtették a világ leghíresebb Földön kívülről érkezett üzenetét, 50 éves rejtély oldódott meg

Megfejtették a világ leghíresebb Földön kívülről érkezett üzenetét, 50 éves rejtély oldódott meg

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Évtizedekig tartotta lázban a téma iránt érdeklődőket. 

1977. augusztus 15-én a világegyetemből érkező titokzatos rádiójel, a „Húha!” jel világszerte nagy figyelmet keltett. Az Ohio Állami Egyetem Big Ear rádióteleszkópjával fogták el ezt az erős, 72 másodpercig tartó jelet, amelyet azóta is rejtély övezett. Sokáig találgatták, hogy esetleg földönkívüli eredetű lehet, mivel a jel erőssége és tisztasága szokatlan volt. Most azonban a tudósok végre megfejtették a jel valódi eredetét.

A legfrissebb kutatások szerint a „Húha!” jel egy teljesen természetes asztrofizikai jelenség eredménye volt. A kutatók úgy vélik, hogy a jelet egy hidrogénfelhőből származó rádióhullámok okozták, amelyeket egy ritka csillagászati esemény, például egy magnetár vagy egy gamma-kitörés váltott ki. A magnetárok, amelyek rendkívül erős mágneses mezővel rendelkező neutroncsillagok, képesek rövid, intenzív energiakitöréseket produkálni. Ezek az energiakitörések hatással lehetnek a hidrogénfelhőkre, és azok hirtelen fényesedéséhez vezethetnek, amit a földi rádióteleszkópok is képesek észlelni.

Az új kutatások alapját az Arecibo Obszervatórium 2017 és 2020 között gyűjtött adatai képezik, amelyek hasonló, bár kevésbé intenzív jeleket mutattak ki a hidrogénvonal közelében. Ezek az új észlelések, amelyeket a Puerto Rico-i Planetary Habitability Laboratory vezetett, rendkívül pontosak voltak, és megerősítették, hogy a „Húha!” jelhez hasonló jelek valóban léteznek, és azok természetes eredetűek.

A kutatók elmagyarázták, hogy a „Húha!” jel különlegességét a térbeli egybeesés okozta: a sugárforrás, a hidrogénfelhő és a földi megfigyelő tökéletesen egy vonalban helyezkedtek el, ami rendkívül ritka jelenség. Ez magyarázza, hogy miért volt a jel olyan intenzív és miért nem sikerült azóta megismételni hasonlóan erős és tiszta jelet. Bár a forrást nem sikerült pontosan beazonosítani, a kutatók biztosak abban, hogy a jelenség mögött álló mechanizmus azonosításával újabb fontos lépést tettek a rádiócsillagászat és az univerzum megértésének irányába.

Ez a felfedezés jelentős mérföldkő a SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) kutatásai szempontjából is, mivel rávilágít arra, hogy milyen könnyen félreértelmezhetők a természetes jelek idegen civilizációk üzeneteiként. A „Húha!” jel most már egyértelműen a világegyetem rejtélyes, de természetes jelenségeinek sorába tartozik, és segít a tudósoknak jobban megérteni a rádióhullámok és a kozmikus események közötti kapcsolatot​.

forrás: Phys.org