promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ezt a gyümölcsöt soha ne edd éhgyomorra, most van a szezonja

Ezt a gyümölcsöt soha ne edd éhgyomorra, most van a szezonja

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Nem mindegy, mit viszünk be a szervezetünkbe éhgyomorra, akár hosszú távon is hatása lehet.​

Vannak olyan gyümölcsök, amelyeket éhgyomorra nem ajánlott fogyasztani, mert kellemetlen tüneteket okozhatnak vagy akár emésztési problémákat is előidézhetnek. Az alábbi felsorolásban vannak olyan ételek, amelyek a reggeli turmix vagy a gyors reggeli hozzávalói számos konyhában a pörgős hétköznapokon, és tudtunkon kívül okozunk velük nehéz perceket a szervezetünknek.

Banánt reggelire? Inkább ne. Bár a banán gazdag káliumban, magnéziumban és rostban, éhgyomorra fogyasztva a magas magnéziumtartalom egyensúlyzavart okozhat a szervezetben, különösen a kalcium és magnézium arányában, ami rossz hatással lehet a szív- és érrendszerre. A narancs, a citrom és a grapefruit savas gyümölcsök, amelyek üres gyomorra fogyasztva irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját, gyomorégést és savas refluxot okozhatnak.

Szezonja van a körtének, de ne ezzel indítsuk a napot! A körte rendkívül gazdag nyers rostokban, amelyek irritálhatják a gyomor belső falát, ha ez az első étel, amit reggel fogyasztunk. Mennyiségtől függően ez az irritáció kellemetlen érzést vagy akár fájdalmat is okozhat.

Tudományos szempontból a paradicsom is gyümölcsnek számít, mivel a növény virágából fejlődik ki, és magokat tartalmaz, ami a gyümölcsök jellemzője. Ugyanakkor a konyhai felhasználás szempontjából zöldségként kezeljük. Éhgyomorra fogyasztva növelheti a gyomorsavat, ami gyomorégést vagy emésztési zavart okozhat.

Egyes gyümölcsökön kívül egyéb ételeket sem szabadna éhgyomorra fogyasztani.

A kávé például éhgyomorra fogyasztva fokozhatja a gyomorsav termelését, ami gyomorégést, savas refluxot okozhat, és hosszú távon gyomorfekélyhez is vezethet. Emellett növelheti a kortizol szintet, ami stresszt okozhat.

Egye péksütemények is ott vanak a legkedveltebb reggeli listáján, pedig rossz döntésnek számítanak. Az éhgyomorra fogyasztott édes ételek, mint például a croissant, a fánk vagy egyéb cukros péksütemények gyors vércukorszint-emelkedést okoznak, amit gyors zuhanás követ. Ez ingadozó energiaszintet, fáradtságot, és akár inzulinrezisztenciát is előidézhet hosszú távon.

A dietetikusok a joghurtról is azt tartják, hogy bár kedvelt reggelinek számít, ha a napi első étkezésnek szánjuk, számos jótékony hatásától elbúcsúzhatunk. Bár a joghurt és a többi erjesztett tejtermék egészséges, éhgyomorra fogyasztva a gyomorsav elpusztíthatja a bennük lévő hasznos baktériumokat, így a pozitív hatásuk csökken.

A szakértők azt javasolják, hogy a fentiek helyett reggelire érdemes inkább könnyű, tápláló, gyomorkímélő ételekkel indítani a napot, mint például teljes kiőrlésű gabonapehely, tojás, görög joghurt, sovány húsok (pl. csirkemell), túró és ezekeket egészíthetjük ki bogyós gyümölcsökkel, almával, paprikával, olívolajjal és magvakkal.