promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Újabb csernobili katasztrófa fenyeget egy szakértő szerint, Putyin módszere erre utal

Újabb csernobili katasztrófa fenyeget egy szakértő szerint, Putyin módszere erre utal

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

A csernobili katasztrófából nem sokat tanult a Putyin vezette Oroszország, erre bizonyítékot is mutat egy szakértő.

Szerhij Plokhy harvardi történész az 1986-os csernobili katasztrófa egyik legnagyobb szakértője. Hamarosan megjelenik új könyve, a Csernobili rulett, amely egy exkluzív beszámoló is egyben a jelenleg pusztító orosz-ukrán háború borzalmairól, illetve a csatatér félelmetes elemeivé váló atomerőművek veszélyeiről.

A szakértő szerint Oroszország elmúlt két évben tanúsított magatartására, a zaporizzsiai ukrán erőmű bombázása és erőszakkal való elfoglalása, valamint a csernobili szennyezett területen tanúsított kockázatos műveletek miatt hihetetlenül közel volt egy újabb atomkatasztrófa és a veszély továbbra sem hárult el.

Plokhy maga is Zaporizzsja árnyékában, néhány száz mérföldre Csernobiltól született, a katasztrófa idején 19 éves volt. 1991-ben hagyta el Ukrajnát, hogy Kanadába tanítson.  

A történész szerint minden üzenet, ami az orosz féltől érkezik és az emberi egészség fontosságára vonatkozik, csak üres retorika. Oroszország politikája nem sokat változott 1986 óta és semmit sem tanultak az esetből. Az is jól látszik, hogy ezzel a nyugat-európai országok sem tudnak kezdeni ezzel, tette hozzá a történész.

„Van egy epizód a jelenlegi konfliktusban, amely jól bizonyítja a fenti elgondolásomat" - mondta Plokhy. „Miután az oroszok elfoglalták a csernobili helyszínt, Putyin hadserege lövészárkokat kezdett ásni a Vörös-erdő szélén, a tilalmi zónában. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a sorkatonai csapatok mindenféle védőruha vagy felszerelés nélkül fogtak hozzá a munkához, mintha nem a bolygó legmérgezőbb radioaktív földjeit ásták volna.”

A szakértő úgy látja, a világ nem fordít elég figyelmet a nukleáris fenyegetés mértékére és Nyugaton még mindig félnek Putyintól, annak ellenére, hogy – szerinte –egyértelmű jelek utalnak az orosz elnök belső körének hanyatlására, az orosz politikai elit szétesésére. 

Putyin egyik kudarcból a másikba gyalogol, ezt bizonyítja a jelenlegi ukrán előretörés is, amely láttán az orosz elnök láthatóan leblokkolt. Számos szakértő osztja a véleményt, mely szerint egy igazán szorult helyzetben Putyin nem lenne tekintettel semmire és senkire, ő csakis a saját céljainak elérésére fókuszál. Ebben a játszmában az ukrajnai atomerőművek is eszközei lehetnek az orosz vízió megvalósításának.

Forrás: Guardian