promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Új módszerrel vizsgálták meg a torinói leplet, elképesztő felfedezést tettek a tudósok

Új módszerrel vizsgálták meg a torinói leplet, elképesztő felfedezést tettek a tudósok

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Végre itt az igazság a legendás tárggyal kapcsolatban?

Az úgynevezett torinói lepel, amelyet sokan Jézus temetési leplének tartanak, újra a tudományos viták középpontjába került egy friss olasz kutatás eredményei miatt. Az Olasz Nemzeti Kutatási Tanács Kristálytani Intézetének tudósai egy új technikát, a széles látószögű röntgenszórást (WAXS) alkalmazták a lepel szövetének vizsgálatára, és arra a következtetésre jutottak, hogy a lepel közel 2000 éves lehet, vagyis időben közel áll Jézus Krisztus életéhez.

A kutatók a lepel kis szövetrészleteit vizsgálták, és azt találták, hogy a szövet cellulózlebomlási mintázata hasonló más, az 1. századból származó, Izrael területén felfedezett lenvászonokéhoz. Ez a felfedezés jelentősen növeli annak valószínűségét, hogy a lepel valóban Jézus Krisztus temetési leple lehetett. Bár a korábbi, 1988-as radiokarbonos vizsgálat szerint a lepel a középkorból származik, a mostani kutatás megkérdőjelezi annak megbízhatóságát, mondván, hogy a minták szennyezettsége torzíthatta az akkori eredményeket.

Az új kutatás további bizonyítéka lehet a torinói lepel hitelességének, amely már évszázadok óta viták tárgya. Bár a tudományos közösség még mindig megosztott a lepel eredetét illetően, a széles látószögű röntgenszórás (WAXS) alkalmazása egyedülálló lehetőséget biztosít a szövet pontos korának meghatározására. Ezzel a módszerrel a tudósok olyan finom részleteket is megfigyelhetnek, amelyek korábban nem voltak észlelhetők, és ezek az adatok megerősítik a lepel korai eredetére vonatkozó állításokat. A további vizsgálatok szükségessége azonban elengedhetetlen ahhoz, hogy véglegesen eldöntsék a lepel hitelességét.