promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Valami van a Hold mélyén, a sötét oldalon, de a kínaiak egyelőre hallgatnak róla

Valami van a Hold mélyén, a sötét oldalon, de a kínaiak egyelőre hallgatnak róla

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Döbbenetes dolgokat rejt a Hold mélye, közvetlenül a felszín közelében. A kínaiak friss felfedezése korábbi teóriákat is megerősít.

Az amerikaiak 1969-ben embert juttattak a Holdra, ami valóban hatalmas ugrást jelentett az emberiség számára, ahogy azt az égitest felszínére elsőként lépő Neil Armstrong is mondta. Azóta viszont mintha elfeledkeztünk volna állandó égi kísérőnkről – pontosabban szólva, csak most indult meg érte újra a versenyfutás.

Ebben immár a kínaiak is élen járnak, akik a holdistennőjükről elnevezett Chang'e Project (magyarosan: Csang-o-program) keretében próbálják alaposan feltérképezni a Holdat. Annak is a túlsó, sötét oldalát, ez pedig kétségkívül úttörő vállalkozás.

2007-ben, majd 2010-ben még csak két űrszondát küldtek az égitest körüli pályára, 2013-ban azonban a 140 kilós holdjárójuk már a felszínt is megérintette. A 2030-as években embereket is fel akarnak juttatni, és a tervek között szerepel egy állandó holdbázis kiépítése.

De vajon milyen érdekességeket tartogat még számunkra az égitest? Nemrég olasz kutatók arra utaló jeleket észleltek, hogy a felszín alatt alighanem barlangok lehetnek, ami legalábbis meghökkentő fejlemény. Ez viszont részben magyarázatot ad arra, miért hallottak „kongáshoz” hasonló hangokat már az amerikaiak is az Apollo-programjuk során.

Ha tényleg vannak ott üregek, az megkönnyítené az ember „holdfoglalását”. Mivel a Nap és a kozmosz sugárzása sokszorosa a földiének, az égitestre hosszabb időre látogató asztronautáknak védett helyekre van szükségük, és a feltételezett barlangok erre kiválóan alkalmasak lehetnek.

Ígéretes a kínaiak friss felfedezése is a sötét oldalról, bár egyelőre meglehetősen szűkszavúak ezzel kapcsolatban. Annyi bizonyos, hogy „rejtett struktúrákat” találtak a mélyben, ám azok nem barlangok, hanem valami másról van szó.

A kutatók szerint évmilliárdok óta eltemetett titkok ezek – de nem kell azonnal földönkívüliekre, idegen civilizációkra gondolni. Sokkal inkább bizonyos tudományos feltevések igazolására. A kínaiak immár a Hold felső 300 méteres rétegét kutatják, ami sok mindent elárul az égitest történetéről.

A Journal of Geophysical Research szaklapban közzétettek ugyan egy tanulmányt, ám abban is sok a homályos részlet. Annyi bizonyos, hogy a Hold általuk vizsgált területének felső 40 méteres rétegében rengeteg por és sziklatörmelék található. Ezek rejtik azt a krátert, amely egy idegen, méretes objektum becsapódásával keletkezett.

Szakértők szerint a Hold nagyjából 4,51 milliárd éve jött létre, amikor egy Mars-méretű bolygó a Földnek ütközött, és egy jókora darabot kiszakított belőle. További 200 millió évig a formálódó Holdat folyamatosan bombázta az űrtörmelék, repedéseket alakítva ki a felszínén. Ezekbe magma szivárgott be, de legkésőbb 100 millió éve az ottani vulkanikus tevékenység megszűnt, és ma már a Hold geológiailag „halott”.

Így venné át Kína a Hold feletti uralmat: