promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
182 éve lefotózták a Holdat, döbbenetes dolgokat vehetünk észre a képen
Borítókép:  Illusztráció / Pexels
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mióta világ a világ, az emberiséget foglalkoztatja a Földön kívüli élet. Évszázadok óta pásztázzuk az eget, figyeljük a csillagokat. Utánajártunk, melyek voltak a legelső fotók, amelyeket a Holdról készítettünk.

A mai generáció szerencsés helyzetben van, hiszen egy egyszerű Google- vagy YouTube-keresésre vagyunk a legvagányabb 4K-s felvételektől. Az űrállomásoknak, műholdaknak és az elképesztő minőségű csillagvizsgálóknak köszönhetően számtalan, hihetetlenül részletes fotó és videó áll rendelkezésünkre a Holdról, azonban ez nem volt mindig így. Talán kevesek ismerik a Google Moon-t, ami még lehetőséget nyújt arra is, hogy saját magunk vizsgáljuk meg közelebbről a Hold felszínét. 

Az 1800-as évek elején a fotográfia műfaja még teljesen új volt, és az űrkutatásban sem fedezték még fel a súlyát. 1826-ban Nicéphore Niépce, francia feltaláló fedezte fel a fotográfiát, és készített is egy képet a Holdról az otthonából. Ez a kópia sajnos nem maradt fenn az utókor számára, de a leírások alapján kísérteties, ám egyben felismerhető fotó volt. Érdekesség, hogy az ezt megelőző évszázadokban távcsövek segítségével skicceket rajzoltak, íme egy példa Galilei idejéből.

Az 1840-es években John William Draper tudós és fotográfus készítette az első részletes fotót a Holdról, ami a mai napig megállja a helyét. A képen látszódnak a kráterek, a hegyek-völgyek és a Hold számos apró részlete is. A fotót ITT tudod megtekinteni. A Hold egyik krátere a mai napig Draper nevét viseli, hiszen ő volt az első, aki egy bámulatos, magas minőségű, részletgazdag fotót tudott lőni a rejtélyes szomszédunkról.

Érdemes tehát generációnknak értékelnie azt, hogy számos modern eszköz áll rendelkezésünkre abban, hogy felfedezzük és látványos felvételeken keresztül vizsgálhassuk meg közelebbről a Holdat és a szomszédos bolygókat. A Tejútrendszer és az egész univerzum azonban még számtalan megoldatlan rejtélyt hordoz magában, amelyek türelmesen várnak a felfedezésre.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás