promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Mi történik a testeddel, ha nem ülsz le egy hétig? Egy YouTube-alkotó kipróbálta, íme a furcsa eredmény

Mi történik a testeddel, ha nem ülsz le egy hétig? Egy YouTube-alkotó kipróbálta, íme a furcsa eredmény

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Érdekes kísérletekből nincs hiány az interneten. 

Egy YouTuber, Pigmie, egy héten át tartó kísérletbe vágott bele, amelynek célja az volt, hogy megnézze, milyen hatásokkal jár, ha egy hétig egyáltalán nem ül le. A kihívás nemcsak fizikai kihívásokat jelentett számára, hanem komoly mentális kihívást is, hiszen a mindennapi tevékenységek, mint például az evés, az alvás vagy a közlekedés, teljesen új értelmet nyertek.

A kísérlet során Pigmie különféle kreatív megoldásokat talált arra, hogyan kerülje el az ülést, például fekve evett, térdelt vagy állva dolgozott. Fizikai szempontból a hét végére komoly lábfájdalmakról számolt be, mivel a lábai folyamatos terhelésnek voltak kitéve. A hát- és deréktáji fájdalmak is felerősödtek, ami arra utal, hogy az emberi test nincs hozzászokva ahhoz, hogy hosszú ideig teljesen elkerülje az ülést.

A kísérlet azonban nemcsak fizikai szempontból volt kihívás. Ross elmondta, hogy a hét közepén már nagyon vágyott arra, hogy leülhessen, ami a mentális kimerültségét is tükrözte. Az állandó készenléti állapot és a kényelmes pihenés hiánya komoly stresszt okozott neki, ami egyben megkérdőjelezte a modern életmód kényelmi szokásait is.

Az ülésmentes életmód hatásait vizsgáló más kutatások is hasonló következtetésekre jutottak. Az ülés csökkentése pozitív hatással lehet az egészségre, például csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, azonban a teljes ülésmentesség is túlterhelheti a testet, különösen, ha a mozgásformák nem váltakoznak.

Pigmie kísérlete mutatja, hogy bár az ülésmentes életmód sok előnnyel járhat, a teljes ülés elkerülése nem feltétlenül a legjobb megoldás. A testünknek szüksége van váltakozó mozgásformákra, és az egészséges életmód inkább az ülés csökkentését, mint teljes elhagyását javasolja. A kísérlet végén Ross egyértelművé tette, hogy bár érdekes tapasztalat volt, örömmel tér vissza az üléshez, de mindenképpen törekszik arra, hogy a jövőben csökkentse a napi üléssel töltött időt.