promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Egyre kilátástalanabb a két űrben ragadt asztronauta helyzete, a NASA tehetetlen, megtörténhet a legrosszabb?

Egyre kilátástalanabb a két űrben ragadt asztronauta helyzete, a NASA tehetetlen, megtörténhet a legrosszabb?

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Igencsak hosszúra nyúlik az eredetileg tíz naposra tervezett út.

Az amerikai Boeing Starliner űrkapszula jelenleg továbbra is az űrben tartózkodik, és a visszatérése még mindig bizonytalan. A Starliner, amely 2024 júniusában indult első emberes tesztrepülésére, számos technikai problémával szembesült, többek között a hajtóművek és a héliumvezetékek szivárgásával, amelyek miatt a visszatérés dátumát többször is elhalasztották​.

A Starliner fedélzetén tartózkodó két asztronauta, Barry "Butch" Wilmore és Sunita Williams, bár nem veszélyben vannak, mégis hosszabb időre ragadtak az űrben, mint azt eredetileg tervezték. A NASA és a Boeing mérnökei folyamatosan dolgoznak a problémák megoldásán és a szükséges tesztek elvégzésén, hogy biztonságosan visszahozzák a legénységet a Földre. A legutóbbi hírek szerint a legkorábbi lehetséges visszatérés dátuma július vége, de ez még mindig bizonytalan​.

A problémák ellenére a NASA és a Boeing biztosítják a közvéleményt arról, hogy Wilmore és Williams nincsenek veszélyben. A Starliner rendszeresen elvégzi a szükséges karbantartásokat és teszteket az űrben, hogy minden lehetséges hibát kizárjanak, mielőtt a visszatérést megkezdenék. A legénység jól érzi magát, és biztonságban van a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), ahol folytatják munkájukat és kísérleteiket.

A Starliner misszió meghosszabbítása lehetőséget ad a mérnököknek, hogy több adatot gyűjtsenek és alaposan megvizsgálják a rendszereket. Ez segít a jövőbeli missziók előkészítésében is, amelyek hosszabb távú tartózkodásokat igényelnek majd az űrben. A tervek szerint a Starliner-1, az első teljes operatív küldetés, 2025-ben indul majd​.

A visszatérés előkészítése során a földi csapatok minden részletet gondosan átvizsgálnak, hogy megelőzzék a váratlan problémákat. A Starliner visszatérésének biztosítása érdekében folyamatosan végzik a hajtóművek és a héliumvezetékek tesztelését, valamint a szükséges módosításokat és javításokat​.

Összességében bár a visszatérés dátuma továbbra is bizonytalan, a NASA és a Boeing mindent megtesznek annak érdekében, hogy Wilmore és Williams biztonságosan visszatérjen a Földre. A mérnökök minden lehetséges adatot és tesztet elvégeznek, hogy a legénység számára a legbiztonságosabb visszatérést biztosítsák.