promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Hátborzongató felfedezés a mohácsi csata helyszínén, sokkoló látvány tárult a tudósok szeme elé

Hátborzongató felfedezés a mohácsi csata helyszínén, sokkoló látvány tárult a tudósok szeme elé

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Elborzasztó látvány fogadta a tudósokat a mohácsi csata helyszínén.

Hátborzongató felfedezést tettek a tudósok a mohácsi csata helyszínén, sokkoló dolgokra bukkantak azon a helyen, ahol 1526-ban Magyarország egyik legvéresebb és legtragikusabb kimenetelű csatája zajlott. A Szegedi Tudományegyetem elképesztő feltárási eredményekről számolt be, amik az igazolják, hogy a csata helyszínén eddig megtalált öt tömegsírban a törökök által kivégzett magyar és közép-európai hadifoglyok nyugszanak; az elborzasztó az egészben, hogy nem csak katonák, hanem 10-12 éves gyerekek és nők maradványai is köztük volt.

A IV. tömegsírt 2024 júniusában bontották meg, és még mindig zajlik a feltárása. A tudósok arról számoltak be, hogy a tömegsírban láthatóan kaotikusan, egymásra roskadva fekszenek az emberi maradványok, és sok különálló koponya van benne, ami arra enged következtetni, hogy a csata után itt végezték ki azt a mintegy 2000 hadifoglyot, akiket a csatatéren és a magyar tábor lerohanásakor ejtettek.

Dr. Pálfi György, az SZTE TTIK Biológiai Intézet Embertani Tanszékének vezetője szerint az áldozatokat meglepetésként érhette a kivégzési parancs, amit maga Szulejmán szultán adott ki. A kutatás vezetője azt mondta, hogy a magyar hadifoglyok valószínűleg azt hitték, hogy elviszik őket a török birodalom területére, majd sokkoló meglepetésként érte őket, amikor látták, hogy egy-két sorral arrébb már a társaikat fejezik le egymás után. Ráadásul a török kivégzők egyszerre több foglyot is úgy öltek meg, hogy éles szablyákkal általában kettő-négy erőteljes csapást mértek a nyakra, a koponyaalapra; emiatt aztán a tudósok úgy vélik, hogy itt nem is elsősorban a lefejezés volt a cél, hanem a foglyok gyors elpusztítása.

Sokkoló még leírni is, hogy a kutatók szerint a kivégzett 2000 emberből több ezer liter vér ömölhetett ki azon a helyen, ahol most ők a feltárást végzik, valószínűleg mozdulni sem lehetett a halottaktól, és ez a kegyetlen rendetlenség akár a tömegsírok létesítését is meghatározhatta.

A feltárt tömegsírokban javarészt fiatal férfiak csontvázait találták meg, de néhány igen fiatal gyerek, illetve nő maradványa is előkerült; a gyerekek valószínűleg apródként vagy lovászfiúként szolgálhattak, míg a nők a táborban láthattak el különböző feladatokat.


A kutatók a feltárás után a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen megépülő kápolna kriptájában helyezik majd méltó nyugalomra a kivégzett hadifoglyok maradványait, amire a csata 500. évfordulóján, 2026-ban fognak sort keríteni. Emellett nyílik majd egy kiállítás is, ahol legalább egy tucatnyi személy esetében arcrekonstrukcióval mutatják majd be, hogyan is néztek ki a mohácsi csatában részt vevő katonák.