promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Betiltottak egy cipőfajtát, rendkívüli volt az indok, pedig hihetetlen népszerűségnek örvendett

Betiltottak egy cipőfajtát, rendkívüli volt az indok, pedig hihetetlen népszerűségnek örvendett

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Hosszú orrú cipők: A divat oltárán feláldozott kényelem

A 14. és 15. század Európája a lovagok, udvarhölgyek és a pezsgő kereskedelem aranykora volt. Ebben a vibráló korszakban a divat is virágzott, és a ruházat nem csupán a testet fedte, de viselőjének társadalmi státuszát és ízlését is tükrözte. Ekkoriban hódították meg a kontinenst a hosszú orrú cipők, amelyek bizarr külsejük ellenére rendkívül népszerűek lettek.

Ezek a cipők, melyeket poulaine-nek is neveztek, akár fél méter hosszúságot is elérhettek. Készítésükhöz bőrt, fát, sőt, még elefántcsontot is használtak, díszítésük pedig a bonyolult faragásoktól a színes szalagokig terjedt. A cipőorr hossza a viselő rangját is jelezte: minél hosszabb volt, annál előkelőbbnek számított az illető.

Forrás: Profimedia

Azonban a divatnak ára volt. A hosszú orrú cipők viselése rendkívül kényelmetlen volt. A súlyos orr-rész egyensúlytalanná tette a járást, sőt, egyes esetekben még a járás is nehézséget okozott. A cipők merevsége miatt a lábujjak összenyomódtak, deformálódtak, sőt, bütykök kialakulásához is vezettek.

De vajon mi hajtotta az embereket, hogy ilyen kényelmetlen lábbeliket hordjanak? A válasz összetett. Egyrészt a divat diktálta a szabályokat, és aki követni akarta a trendeket, annak el kellett viselnie a cipőkkel járó kellemetlenségeket. Másrészt a hosszú orrú cipők a társadalmi státusz szimbólumai is lettek. A nemesek és a gazdagok számára ezek a cipők a jólét és a luxus jelképei voltak, és viselésükkel hangsúlyozták elkülönülésüket a társadalom alsóbb rétegeitől.

Forrás: Profimedia

A 15. század végére a hosszú orrú cipők népszerűsége hanyatlani kezdett. A cipők kényelmetlensége és a praktikusabb viselet iránti növekvő igény fokozatosan kiszorította őket a divatból. A 16. századra már csak a vidéki lakosság körében maradtak népszerűek, míg a városi elit körében elavultnak számítottak.

A hosszú orrú cipők története furcsa betekintést enged a divat szeszélyes világába. Ezek a ,,,,0lábbelik egyszerre voltak kényelmetlenek és státuszszimbólumok, és viselésük jól tükrözi a 14. és 15. századi európai társadalom értékeit és törekvéseit. Míg ma már nevetségesnek tűnhetnek ezek a cipők, történetük emlékeztet bennünket a divat hatalmára és a társadalmi konvenciók befolyására az emberi viselkedésre.