promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Világszenzáció: ez lehet a kulcsa a Föld megmentésének, a tudósok most mutatták be

Világszenzáció: ez lehet a kulcsa a Föld megmentésének, a tudósok most mutatták be

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Nyugodt szívvel kijelenthető, hogy erre a megoldásra eddig senki nem gondolt.

A Woods Hole Oceántani Intézet kutatói fejéből ugyanis az pattant ki, hogy mintegy 25 000 liternyi (6600 gallon) marónátront (nátrium-hidroxid) öntenek az óceánba a Massachusetts állambeli Cape Codnál annak érdekében, hogy lelassítsák a klímaváltozást. Igen, ipari mennyiségű lúgkő ezen tudósok szerint megállíthatja a környezeti katasztrófát.

Az ötlet meglehetősen egyszerű: azzal, hogy extrém erős vegyületeket öntenek az óceánokba, megnövelik a természetes víz szén-dioxid megkötő képességét, óceánlúgosítási folyamatot (OAE) indítanak el. Elméletileg ez alkalmas lehet arra, hogy a víz feletti közvetlen levegőből nagyobb mennyiségben sikerüljön szén-dioxidot megkötni, javítva ezzel a levegő összetételét.

Ez az egyike annak a számos, klímaváltozást lassítani szándékozó ötletnek, amely finoman szólva is vegyes fogadtatásban részesül. A szokatlan terv ugyanis nem biztos, hogy meg fog végül valósulni, a tudósok várhatóan heves ellenállásba fognak ütközni a helyi törvényhozók, a környezetvédők és a halászok részéről is.

Dan McCorkle, a Woods Hole kutatója elmondta, hogy a marónátron alkalmazása nem lesz hosszú távon negatív hatással a tengeri életre, direkt úgy találták ki ezt a módszert, hogy az környezetkímélő legyen. Hozzátette: eszük ágában sem lenne ezt a módszert kipróbálni, ha azt látnák, hogy ez káros hatással van a vízi élővilágra.

Az intézet kutatói, valamint az OAE módszer támogatói amellett érvelnek, hogy amikor a szén-dioxid feloldódik az óceánban, szénsav keletkezik, az pedig jelentősen környezetkárosító – ezért kell erős lúgot önteni az óceánba, hogy meg lehessen fékezni vagy legalább lassítani a folyamatot.

McCorkle és kollégái már szövetségi engedélyt is kértek a környezetvédelmi hivataltól, hosszú távon pedig abban reménykednek, hogy a Maine-öbölben is elvégezhetik ezt a kísérletet. A tudós úgy véli, még most kell cselekedni, mielőtt túlságosan késő lesz:

„Látjuk, hogy képtelenek vagyunk, illetve nem vagyunk hajlandók lemondani a fosszilis tüzelőanyagok égetéséről, amit már meg kellene tennünk, de ezzel egy időben muszáj elkezdenünk tanulmányozni, hogy ezek a módszerek egyáltalán segítenek-e megkötni a szenet a légkörünkből”

Természetesen az ötlet ellenzői is elkezdtek már szövetségbe szerveződni, számos érdekelt szerint ennél azért erősebb érvek kellenek, hogy több ezer liter folyékony lúgot az óceánba önthessenek. Nagy kérdés, hogy egyáltalán megvalósulhat-e, amennyiben viszont igen és sikeres is lenne, az maga lenne a világszenzáció, ami a Föld megmentésében is szerepet játszhat.

Aki pedig az óceánlúgosítási folyamat működésére kíváncsi, kattintson erre a videóra:

(Forrás: Futurism)