promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sosem találnád ki, hogy meddig tartott a világ leghosszabb repülőútja, félelmetes a válasz
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztő tettet hajtott végre ez a két pilóta a levegőben.

Robert Timm és John Cook neve talán nem cseng ismerősen a legtöbb embernek, de ők ketten írták be a repülés történetébe a valaha volt leghosszabb repülés rekordját. 64 napon, 22 órán és 19 percen át repültek megállás nélkül Las Vegas felett egy Cessna 172-es repülőgéppel, összesen 240 000 kilométert megtéve, ami hat Föld körüli útnak felel meg. Rekordjukat azóta sem sikerült megdönteni, még pilóta nélküli, autonóm repülőgépeknek sem.

De mi hajtotta őket erre a hihetetlen tettre? A sztori ott kezdődött, amikor megnyílt a Hacienda Hotel a Las Vegasban. A nyitás reklámozása céljából a tulajdonosok beleegyeztek egy merész tervbe: Felfestik a szálloda nevét egy repülőgép oldalára, és megdöntik a leghosszabb repülés rekordját. A feladatot Robert Timmre bízták, aki egykori bombázópilóta volt, és a nyitáskor csatlakozott a szálloda személyzetéhez, mint játékgép-szerelő.

A repülőgép egy Cessna 172-es volt, egy kis, egymotoros típus, amit tömegesen gyártottak. Számos módosítást végeztek rajta a feladathoz, többek között egy 360 literes hasi tartályt szereltek be az extra üzemanyag számára. A legnagyobb kihívást a tankolás jelentette. Akkoriban még nem létezett megbízható módszer a Cessna 172-es repülés közbeni tankolására, ezért egy speciális póttartályt hoztak létre, amit a földön lehetett feltölteni.

Timmnek háromszor is kudarcot kellett vallania, mire a negyedik kísérletre sikerült John Cookkal, egy repülőgép-szerelővel társulnia és több mint 64 napig nem szálltak le az égből.

Minden tankolás a Kalifornia-Arizona határ mentén húzódó egyenes útvonalon történt, ahol a repülőgép alacsonyan repülhetett, és egy teherautó haladhatott mellette. Ezeket az alkalmakat kihasználták élelmiszer, víz és egyéb ellátmány átadására is. A mosdóhasználatot is egyszerűen oldották meg: a páros a repülőgép kabinjának hátsó részében egy kempingezéshez készült, összecsukható WC-t használt. A használt zacskókat a sivatagba dobták ki az ablakon.

A kis kabin hátsó részében egy matracot helyeztek el, és a páros felváltva aludt. Ez azonban nem volt egyszerű egy zajos kis repülőgépen. Cook naponta bejegyzéseket írt egy naplóba, amik a küldetés előrehaladtával egyre inkább tele lettek blődségekkel, valószínűleg az alváshiány, a stressz, a fizikai fáradtság és az unalom miatt.

Az alváshiány majdnem a két pilóta életébe is került, de kitartó munkával 65 napon keresztül a levegőben tartották a gépet és ezzel felállították a leszállás nélküli repülés világrekordját.

Forrás: Iflscience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás