promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ilyen volt a születésszabályzás az ókorban, meghökkentő technikák derültek ki a múltból

Ilyen volt a születésszabályzás az ókorban, meghökkentő technikák derültek ki a múltból

Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Elképesztő módszerek már az ókorban is.

Az ókori mediterrán és közel-keleti térségekben a családtervezés szerves részét képezték az akkori orvosi gyakorlatok és társadalmi normák, beleértve az abortuszt és a fogamzásgátlást is. Ezek a gyakorlatok már az ókori Egyiptomban is léteztek, Kr. e. 1500 körülről származó írásos emlékek is tanúskodnak róluk. Később Babilónia, Görögország és Szíria civilizációiban is fellelhetők utalások rájuk.

Az ókori orvosi szövegek betekintést engednek az abortusz során alkalmazott technikákba. Ezek magában foglalták a vetélést kiváltó vagy a terhesség megszakítására alkalmas gyógynövények beadását, valamint a sebészeti beavatkozásokat is, bár utóbbiak ritkábbak voltak a magas kockázatok miatt. Néhány gyógynövény, mint a csombormenta és az akácia, ma is ismert abortuszgátló hatásáról, míg mások, mint a Silphium, sajnos kihaltak.

A fogamzásgátláshoz való hozzáférés valószínűleg függött a földrajzi elhelyezkedéstől és a társadalmi-gazdasági státusztól is. A tehetősebb rétegeknek nagyobb esélyük volt hozzáférni képzett orvosokhoz vagy bábákhoz, akik biztonságosan el tudták végezni ezeket a beavatkozásokat. Ugyanakkor vannak bizonyítékok arra is, hogy a kevésbé kiváltságos családok is hozzájuthattak ezekhez a szolgáltatásokhoz a helyi gyógyítók vagy bábák révén.

Néhány a leghíresebb ókori fogamzásgátló technikák közül:

  • Növényi alapú szerekkel: Számos növényt használtak fogamzásgátlóként az ókori világban. Ezek közé tartozott a csombormenta, a gránátalma, a kurkuma és a sáfrány. Ezeknek a növényeknek a hatékonysága nem bizonyított, és valószínűleg inkább placebo-hatásuk volt, mintsem valódi fogamzásgátló hatásuk.
  • Fizikai módszerek: Bizonyos fizikai módszereket is alkalmaztak a fogamzásgátlásra, mint például a hüvelybe helyezett tamponok vagy pesszáriumok. Ezek a módszerek valószínűleg hatékonyabbak voltak, mint a növényi alapú szerek, de még mindig nem voltak 100%-ban megbízhatóak.
  • Megszakítás: A megszakítás, azaz a koitus megszakítása az ejakuláció előtt, az egyik legrégebbi ismert fogamzásgátló technika. Ez a módszer meglehetősen hatékony lehet, de nehéz elsajátítani és következetesen alkalmazni.
  • Aszkézis: Bizonyos vallási és filozófiai csoportok az aszkézist, azaz a szexuális tevékenység kerülését szorgalmazták a fogamzásgátlás egyik formájaként. Ez a módszer nyilvánvalóan hatékony volt a terhesség megelőzésében, de nem volt praktikus a legtöbb ember számára.

 

Az abortuszról és a fogamzásgátlásról alkotott társadalmi nézetek összetettek voltak. Egyes szövegek negatívan ábrázolták ezeket a gyakorlatokat, gyakran bizonyos csoportok megbélyegzésére használták őket, míg mások elismerték fontosságukat a nők egészségének és jólétének megőrzésében. A vallási és kulturális meggyőződések is befolyásolták az ehhez hasonló gyakorlatokhoz való hozzáállást. Egyes közösségek engedélyezték az abortuszt, ha azt az anya életének védelme érdekében szükségesnek ítélték.

Az ókori civilizációkban a családtervezés összetett témakör volt, amelyet nem csak orvosi szempontból, de társadalmi, vallási és kulturális aspektusokból is meg kell vizsgálni. A régészeti leletek és írásos források betekintést engednek abba, hogy ezek a gyakorlatok hogyan alakultak ki és hogyan illeszkedtek bele a mindennapi életbe.

Forrás: ancient-origins