promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Fantasztikus dolgot fedeztek fel az Akropolisz környékén, ez átírhatja a görög történelmet

Fantasztikus dolgot fedeztek fel az Akropolisz környékén, ez átírhatja a görög történelmet

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Olyan lélegzetelállító jelet fedezhettek fel a régészek, amely akár átírhatja az ősi görög történelmet.

Minden jel arra utal, hogy egy időszámításunk előtti 6. században élt férfi, aki Mikon keresztnévre hallgatott, egy olyan utalást hagyott a túlvilág számára, amely 2024-ben egy eddig nem ismert templom felfedezéséhez vezethet – derül ki a Popular Mechanics beszámolójából. Mikon üzenete pedig egy ősi graffiti formájában jelenik meg a számunkra, amelyet most a görögökkel foglalkozó régészek dekódoltak.

Néhány tíz kilométerre Athén belvárosától ugyanis egy olyan márványkiemelkedés található, amely több mint 2000 régi graffitit tartalmaz, amelyet elsősorban az akkori juhászok és kecskepásztorok alkottak. Ezek egyebek mellett hajókat, állatokat, építményeket, harcosokat és még erotikus jeleneteket is megjelenítenek. Az új felfedezés egy komplett templomot ábrázol, oszlopokkal és lépcsőkkel egyetemben, a következő felirattal „To Hekatompedon… Mikonos”.

Nagy felfedezés

Janric van Rookhuijzen, a Radbound Egyetem archeológusa elmondta, hogy ez nagyjából annyit jelent, hogy „Mikon 100 láb méretű épülete”. Rookhuijzen kutatótársával, Merle Langdonnal pedig az American Journal of Archaeology szaklapban megjelent publikációjában kifejtette, hogy ez a graffiti egy olyan templomot jelez, amely az Athéna istennőnek állított Partenón előtt épülhetett, ez pedig régi vitás kérdésekre adhat egy teljesen új választ.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy Mikon az aláírásával hitelesítette a graffitit, amelynek segítségével meg tudták állapítani, hogy ez a Kr.e. 6. században keletkezett. Tekintettel arra, hogy mennyire nagy volt a rajz, úgy tűnik, akkoriban ez egy masszív templom lehetettt. Rookhuijzenék megállapították azt is a rajz alapján, hogy az Akropolisz tisztán kivehető, így azon a környéken volt a templom:

„Úgy tűnik, Mikon egy olyan épületet kívánt ábrázolni, amely az athéni Akropoliszon épült. Az ABC, amelyet használt azonban, egyértelműen Kr.e. 6. századi, vagyis a rajz legalább 50 évvel idősebb, mint ahogyan a Partenónt építették, amely Kr.e. 450 körül kezdett épülni”

Nagy vita

Régóta vita volt az archeológus közösségben, hogy mi állhatott az Akropoliszon a Partenón előtt, biztos volt benne mindenki, hogy volt egy Partenón előtti múltja, csak azt nem lehetett pontosan tudni, hogy mi állhatott itt. Rookhuijzen szerint az Akropolisz Múzeumban lévő egyes sérült szobrok akár egy Perzsa-háború előtti templomból származhatnak, amely háborúban a perzsák szinte minden épületet elpusztítottak, amely a környéken volt.

Rookhuijzen ráadásul hozzátette, hogy van egy ősi görög dokumentum, amely megemlíti „Akropolisz Hekatompedon”-ját, amelyet kincstárolónak használhattak akkoriban. Mint mondta, akkoriban a görög templomok olyan kincsek tárolóhelyiségeként szolgáltak, amelyeket az Isteneknek ajánlottak – mások szerint azonban ez a szó egyáltalán nem templomra utal, hanem egy, az Akropoliszon található nyílt udvarra.

A kutató elmondása szerint viszont ez a felfedezés azért is örömteli, mert Mikon egy egyszerű graffitivel gyakorlatilag választ adhatott erre a vitára. Természetesen ez a vita még nem eldöntött, további kutatások lesznek szükségesek, de a Föld legikonikusabb régészeti helyszínén egy ilyen apró rajz is hatalmas történelmi kérdések megválaszolását eredményezheti.